Члени Комітету зустрілися зі Спецдоповідачем ООН з прав людини

Опубліковано 10 вересня 2015, о 14:38

Сьогодні Голова Комітету Верховної Ради України з прав людини та Член Комітету Рефат Чубаров провели зустріч зі Спеціальним доповідачем РПЛ ООН з питань позасудових страт, страт без належного судового розгляду та довільних страт Крістофом Хейнсом.

Сторони обговорили ситуацію в Україні, зокрема збройний конфлікт на Сході нашої держави та проблему внутрішньо переміщених осіб.

"Зараз через війну Україна зіткнулася з багатьма проблемами, яких не знала раніше. Мова йде про надання гуманітарної допомоги громадянам України, які залишилися на тимчасово окупованих територіях Донбасу, та проблемах пов'язаних з цим, механізми перетину лінії розмежування та питання внутрішньо переміщених осіб, яких зараз вже майже 1,5 мільйони", - наголосив Григорій Немиря.

"На жаль, ми лише можемо говорити про права людини у Криму. Україна як держава не має жодного важелю впливу, щоб захистити права наших громадян у Криму. Захист прав людини на окупованому півострові буде можливий тільки після того, як Крим деокупують",- сказав один з лідерів кримсько-татарського народу, Член Комітету Рефат Чубаров. "Ми сподіваємося на продовження санкцій міжнародної спільноти проти Росії та допомогу Україні для захисту".

Йшлося також про громадян України, яких незаконно утримують за гратами в Російській Федерації: народного депутата Надії Савченко, режисера Олега Сенцова та інших і необхідності втручання міжнародної спільноти для їх негайного звільнення.

Окремо Григорій Немиря зупинився на питаннях, пов'язаних з реалізацією Національної стратегії у сфері прав людини (затвердженої Указом Президента України від 25 серпня 2015 року № 501/2015) та повідомив про нещодавне рішення Комітету включити представників Комітету Рефата Чубарова і Георгія Логвинського до складу робочої групи з реалізації стратегії та долучити Верховну Раду до моніторингу реалізації стратегії.

 

 

                      
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку