Голова Комітету зустрівся з Верховним Комісаром ОБСЄ

Опубліковано 05 листопада 2015, о 14:36

Сьогодні Голова Комітету Верховної Ради України з прав людини Григорій Немиря провів зустріч Верховним Комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Торс.    

Сторони обговорили суспільно-політичну ситуацію в Україні та питання інституційного забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері міжетнічних відносин  і захисту прав національних меншин України.

Окремо йшлося про створення окремого органу виконавчої влади в Україні, який би опікувався питаннями національних меншин.

У цьому зв'язку Астрід Торс висловила занепокоєння через затягування часу зі створенням відповідного органу та запропонувала спільними зусиллями ОБСЄ, Міністерства культури та Комітету ВРУ з прав людини обговорити проблемні питання на цьому шляху.

"Не можна затягувати з таким кроком. Національним меншинам в Україні потрібен окремий орган, який би опікувався захистом їх прав, розглядав їхні скарги та займався створенням нового профільного законодавства", - сказала вона.

У свою чергу Григорій Немиря подякував Астрід Торс за підтримку України і запропонував провести найближчим часом круглий стіл за участі представників ОБСЄ, Міністерства культури України та Комітету з прав людини для обговорення цього питання.

"Тільки спільними зусиллями ми зможемо забезпечити захист прав і свобод національних меншин України",- сказав він.

У свою чергу Члени Комітету Мустафата Джемілєв та Василь Брензович повідомили, що декілька років тому в Україні навіть існувало міністерство з питань національних меншин, яке було ліквідовано; пізніше був створений комітет з питань національних меншин, який вже двічі ліквідовували. Вони наголосили на нагальній необхідності створення окремого органу з питань національних меншин.

"Створення такого органу з відповідним штатом та фахівцями дозволить почути думку національних меншин та донести її до всіх гілок влади України",- підкреслив Василь Брензович.

У зустрічі також взяла участь Член Комітету Ірина Суслова.

                                 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку