Голова Комітету зустрівся із Головою Моніторингової Місії ООН з прав людини

Опубліковано 15 липня 2016, о 11:02

Сьогодні Голова Комітету з прав людини Григорій Немиря провів зустріч із  Головою Моніторингової місії ООН з прав людини Фіоною Фрейзер/

Сторони обговорили ситуацію в Україні, особливо на Сході нашої держави, та доповідь Управління Верховного комісару ООН з прав людини "Відповідальність за вбивства в Україні з січня 2014 року по травень 2016 року".

За словами Фіони Фрейзер, у новій доповіді ООН, яку було оприлюднено у четвер, описуються широко розповсюджені вбивства в Україні з січня 2014 року та йдеться про вкрай обмежену відповідальність за них. Зокрема у доповіді наголошується, що збройний конфлікт в окремих районах Донецької та Луганської областей, який «підживлюється притоком іноземних бойовиків та зброї з Російської Федерації, і є основною причиною більшості порушень права на життя в Україні за останні два роки. Він забрав життя близько 2 000 цивільних осіб. Близько 90 відсотків пов’язаних з конфліктом смертей цивільних осіб були спричинені невибірковими обстрілами жилих районів.

«Ми спостерігаємо зростаючу та стійку практику порушень та утисків права на життя та фізичну недоторканність в країні. Війна породжує війну. Поки що ніхто не взяв на себе відповідальність за жодну смерть цивільних осіб в результаті бойових дій. Безкарність за вбивства залишається поширеною, заохочуючи до їхнього вчинення та підриваючи перспективи справедливості», - сказала вона.

Крім того, Фіона Фрейзер зауважила, що у доповіді також йдеться  про велику кількість смертей, які мали місце під час масових зібрань, особливо під час подій на Майдані та в Одесі, відповідальність за які досі залишається вкрай обмеженою. У цьому зв‘язку вона наголосила, що судові розгляди натикаються на навмисне перешкоджання та затягування. Вона підкреслила, що управління ООН продовжує наполягати на тому, що розслідування подій на Майдані та в Одесі мають бути завершені у відповідності до міжнародних стандартів та без зволікань.

У свою чергу Григорій Немиря подякував ООН за допомогу Україні в дотриманні прав і свобод людини та за змістовну доповідь. Він наголосив, що звернеться з відповідними листами до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та Голови Служби безпеки України Василя Грицака з вимогою розглянути доповідь та рекомендації, викладені в ній.

З повною версією Доповіді українською, англійською та російською мовою можна ознайомитися за наступними посиланнями:


http://www.un.org.ua/images/Thematic_UA.pdf

http://www.ohchr.org/Documents/Countries/UA/OHCHRThematicReportUkraineJan2014-May2016_EN.pdf

http://www.un.org.ua/images/Thematic_RU.pdf

 

 

FullSizeRender
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку