Голова комітету зустрівся зі Спеціальним доповідачем ООН з прав людини ВПО

Опубліковано 02 вересня 2016, о 11:00

Сьогодні Голова Комітету з прав людини Григорій Немиря провів зустріч зі Спеціальним доповідачем ООН з прав людини внутрішньо переміщених осіб Чалокою Беяні.

Під час зустрічі сторони обговорили стан дотримання прав переселенців в Україні та рекомендації щодо покращення ситуації у цій сфері.

Чалока Беяні привітав певний прогрес, досягнутий у питанні ВПО в Україні, а саме створення нового міністерства, яке опікується цим питанням, однак вказав на низку проблем, які все ще викликають занепокоєння, зокрема питання виплати пенсій і дотримання політичних прав переселенців.

У свою чергу, Григорій Немиря поінформував Спеціального доповідача ООН про зусилля Комітету з прав людини у цьому напрямку, зокрема створення Моніторингової групи з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, які проживають в зоні АТО, а також підкреслив неприпустимість прямої і непрямої дискримінації переселенців, особливо щодо свободи пересування, політичних прав, а також прав на отримання пенсії та соціальних виплат.

Спеціальний доповідач ООН також поінформував Голову комітету про приклади успішного вирішення проблеми виплати пенсій ВПО в інших країнах.

Сторони обговорили рекомендації щодо покращення ситуації у сфері дотримання прав переселенців і зійшлися на необхідності створення координаційного механізму, розробки державної стратегії щодо ВПО та необхідності передбачити адекватне фінансування потреб переселенців в бюджеті на 2017 рік.

У зустрічі також взяли участь Ванно Нупеч, заступник Представника Агентства ООН у справах біженців (UNHCR) в Україні та Фіона Фрейзер, Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, УВКПЛ ООН.

Зустріч була організована Агентством ООН у справах біженців (UNHCR) у співпраці з Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини (OHCHR) в Україні.

 

IMG_2725

 

 

IMG_2726

 

IMG_2727
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку