Григорій Немиря зустрівся з представниками Делегації ЄС в Україні

Опубліковано 06 квітня 2017, о 10:34

Сьогодні Заступник Голова Комітету Верховної Ради України з прав людини Григорій Немиря провів зустріч з представниками Делегації Європейського Союзу в Україні.

Сторони обговорили ситуацію в Україні і окремо зупинилися на захисті прав і свобод людини в Україні, беручи до уваги військовий конфлікт на Донбасі та анексію Криму Росією.

Представники Делегації ЄС поінформували Григорію Немирю про свою діяльність щодо захисту прав людини в України та наголосили на важливості співпраці з Комітетом у цій сфері.

У свою чергу Григорій Немиря повідомив про законодавчі ініціативи, які розглядає Комітет, та наголосив на важливості захисту прав і свобод вимушених переселенців.

"Зараз в Україні майже два мільйони вимушених переселенців. І це в країні з населенням в 40 мільйонів. Згідно з останнім глобальним звітом Україна займає четверте місце у світі за кількістю внутрішньо переміщених осіб після Сирії, Іраку та Йемену. Вражаючі цифри. Влада не має права ігнорувати цей феномен. Наш обов'язок захистити цю категорію населення",- сказав він. 

У цьому зв'язку Григорій Немиря повідомив, Комітет з прав людини планує провести найближчим часом тематичний розгляд у Верховній Раді України законопроектів з питань захисту прав і свобод ВПО. Пакет законопроектів спрямований на вирішення нагальних проблем внутрішньо переміщених осіб. 

Сторони також обговорили законопроект про внесення змін до Закону України "Про громадянство України", реєстр. № 6175, внесеного Президентом України та визначеного ним як невідкладний, та альтернативний до нього законопроект.

Нагадаємо, що 13 березня 2017 року у Верховній Раді України був зареєстрований Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про громадянство України” щодо реалізації права змінити громадянство № 6175 внесений Президентом України. Комітет ВРУ з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин визначений як головний Комітет по даному законопроекту. 

Григорій Немиря поінформував своїх співрозмовників, що 4 квітня Комітет розглянув зазначений законопроект і рекомендував парламенту направити його до головного Комітету ВРУ з прав людини для підготовки на повторне перше читання.  При цьому Члени Комітету висловилися за введення норми, яка зобов'язує чиновників мати тільки громадянство України, та виступили проти автоматичного позбавлення громадянства простих українців.

Він також нагадав, що внесення цього законопроекту спричинило суттєву активізацію дискусії в Україні і за її межами щодо наслідків його ухвалення без змін. 

Григорій Немиря повідомив, що, враховуючи суспільний резонанс і можливі наслідки ухвалення без змін зазначених законопроектів, 3 квітня він, як голова Комітету, підписав листи до Консультативної Місії ЄС в Україні та до офісу Ради Європи з проханням дати експертну оцінку з огляду на те, що ці законодавчі ініціативи  стосуються фундаментальних аспектів прав людини і вони потребують суттєвого аналізу.

У зустрічі брали участь Мартін Калуке ( Martin Kalucke), Голова секції "Належне управління і верховенство права (Head of Operations Section "Good Governance and Rule of Law") та Станіслав Топольницький, менеджер сектору "Громадянське суспільство і права людини".

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку