Комітетські слухання на тему: «Стан виконання Національної стратегії у сфері прав людини»

Опубліковано 27 листопада 2019, о 15:51

27 листопада 2019 року відбулись комітетські слухання на тему: «Стан виконання Національної стратегії у сфері прав людини».

Відкриваючи засідання, голова підкомітету з питань прав людини Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Тарас Тарасенко зазначив: «Права людини – це основне положення, яке повинно дотримуватися державою. 25 серпня 2015 року Указом Президента України, з метою створення дієвого механізму всебічного забезпечення в Україні прав і свобод людини та громадянина було затверджено Національну стратегію у сфері прав людини. Одним із головних завдань Національної стратегії є забезпечення пріоритетності прав і свобод людини під час визначення державної політики, прийняття рішень органами державної влади та органами місцевого самоврядування. Також важливою метою є об’єднання суспільства довкола розуміння цінності прав і свобод людини».

«Детальні кроки щодо досягнення очікуваних результатів Національної стратегії було визначено у Плані дій з її реалізації на період до 2020 року. Наразі ми маємо таку ситуацію: термін Плану дій в цьому році вже закінчується, а Національна стратегія вже давно потребує суттєвого перегляду та внесення комплексних змін і доповнень, які б враховували ті зміни, що відбулися в нашій держави за останні п’ять років та які б відповідали вже на нові виклики сучасності», - підкреслив Тарас Тарасенко. «Метою нашого сьогоднішнього заходу є підведення підсумків виконання Національної стратегії та Плану дій за період з 2015 по 2020 роки, зокрема: вимір стану досягнення стратегічних напрямів; з’ясування причин невиконання окремих заходів у Плані дій; формування пропозицій для перегляду Національної стратегії з метою актуалізації її стратегічних напрямків; вироблення пропозицій щодо форми, змісту та індикаторів виконання нового Плану дій».

Голова підкомітету зауважив, що «щороку на сайті Міністерства юстиції України оприлюднюється звіт про виконання Плану дій. Також альтернативний звіт готують та оприлюднюють правозахисники. На жаль, як свідчать результати періодичного моніторингу, рівень виконання Плану дій з року в рік залишається стабільно низьким. Тому нагальною є потреба в здійсненні аналізу всіх причин неналежного виконання Плану дій та пошуку оптимальних шляхів їх усунення.

«Уряд, Парламент та громадськість мають об’єднати свої зусилля та працювати злагоджено разом над оновленням Стратегії та її ефективним втіленням», - підкреслив Тарас Тарасенко. Тарас Тарасенко запевнив: «Комітет готовий брати участь у розробці та підтримати усі якісні законопроекти, спрямовані на виконання завдань Стратегії».

В ході заходу була заслухана інформація представників центральних органів виконавчої влади відповідальних за реалізацію Плану дій Національної стратегії в частині питань, віднесених до предметів відання Комітету, а також результати моніторингу виконання Стратегії і Плану дій, проведеного громадськими організаціями.

Свій погляд на ситуацію з правами людини в України виклали Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Боґнер, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини

Олександр Павліченко та Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич.
У слуханнях взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, міжнародних правозахисних та громадських організацій.





Аудіозапис слухань:

Частина 4

Частина 3

Частина 2

Частина 1

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку