Публічні слухання на тему: "Презентація та обговорення проекту концепції "Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр"

Опубліковано 12 грудня 2018, о 18:00
 

12 грудня у Комітеті Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин було представлено концепцію Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» (BYHMC).

Відкрив слухання Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, народний депутат Георгій Логвинський: «Вкрай важливо створювати центри, які б виховували демократичне суспільство і протистояли порушенню прав людини. Кожен з нас усвідомлює, що в Україні необхідно створити подібний меморіальний центр. Сьогодні, коли наша країна переживає важкий період, як ніколи важливим є формування у суспільній свідомості толерантності та поваги один до одного. І зараз ми, присутні тут, творимо цю історію».

На заході були присутні представники посольств, єврейських організацій, провідні історики, науковці, представники громадськості та ЗМІ.

Голова Наглядової ради BYHMC Натан Щаранський наголосив на значимості пам’яті в побудові суспільства майбутнього: «Якщо нація не має історичної пам'яті, то вона не має і майбутнього. Витяг уроків з минулого - це запорука успішної побудови держави. Історія повинна слугувати засторогою для кожного, привернути увагу суспільства до загроз тоталітарної, екстремістської, націоналістичної та расистської ідеологій, а також підтримувати при цьому культурні, етнічні, релігійні та соціальні відмінності; та водночас, на прикладі героїчної поведінки Праведників, плекати пропагувати у суспільстві фундаментальні людські цінності».

«Наша мета – не лише створити меморіальний комплекс у безпосередній близькості до місця розстрілів і побудувати не просто пам’ятник на знак пошани загиблих. Наша мета — вшанувати всіх жертв трагедії. Меморіальний Центр має виконувати перш за все просвітницьку функцію, щоб невтомно попереджувати про загрозу, що, як ми знаємо, досі залишається реальною», – сказав Генеральний директор BYHMC Геннадій Вербиленко.

«Побудова Меморіального центру базується на повазі до історичної пам’яті, знанні невикривленої історії та вивченні її уроків. Ми виходимо із того, що дослідження минулого – війни, окупації, Голокосту, геноцидів та злочинів, а також поширення знань про них – є одним з кращих способів наочно довести цінність миру», – підкреслила Яна Барінова, виконавчий директор BYHMC.

Історичний наратив Центру був презентований Карелом Беркгофом, головним істориком BYHMC, cтаршим науковим співробітником в Інституті досліджень Війни, Голокосту й Геноциду NIOD в Амстердамі. Проф. Бекгоф презентував команду істориків, що працювали над документом, детально розказав про роботу, яка була зроблена з 2017 року та дав основні дефініції термінам, що вживаються в наративі.

Публічні слухання складались з двох частин – презентації концептуальних засад, історичного наративу та їх обговорення. Зокрема, мова йшла про пріоритетні напрямки діяльності Меморіального центру та результати роботи перших двох років.

-      Співпраця з відомими світовими інституціями. BYHMC має ряд успішно реалізованих проектів з United States Holocaust Memorial Museum, UNESCO, фундацією Генезис, Посольством Держави Ізраїль в Україні, а також вже є попередні домовленості на наступний рік про роботу з меморіальним комплексом Яд Вашем, Документцентрами Німеччини, та ін.

-    Освітні та наукові програми. Налагоджена співпраця між Центром, МОН України та Департаментом освіти і науки міста Києва, провідними науковцями з різних міст України і світу. Співробітники BYHMC проводять відкриті уроки у київських школах, крім цього Центр організовує всеукраїнські наукові конкурси. Наступного року планується розвивати цей напрям – запустити більше 10 нових освітніх програм і продовжити попередні успішні проекти.

-    Співпраця з громадянським суспільством та органами влади. Центр продовжуватиме роботу з партнерами з профільних міністерств та київською міською владою із максимальним залученням громадянського суспільства. У наступному році цей напрям роботи активно розвиватиметься.

-    Формування колекції. BYHMC починає активно збирати артефакти для майбутньої експозиції. Більше того, центр вже підготував першу в Україні публічну Політику із формування та управління колекцією, для чого була створена спеціальна Рада.

-    Публічні програми, арт-проекти, виставки. Проекти, у яких поєднані мистецька, освітня та наукова складова є надзвичайно успішними. Наприклад, це підтверджують успіхи мандрівної виставки Центру або знакової прем’єри фільму Бориса Мафцира «Шлях до Бабиного Яру», показ якого ми організували у КМДА цієї осені.

-      Архітектурний конкурс. Це ще один вагомий крок до досягнення головної цілі – побудувати Меморіальний центр. До кінця цього місяця BYHMC оголосить про початок архітектурного конкурсу, який відбуватиметься професійно і прозоро, за найвищими світовими стандартами із залученням авторитетного журі. У 2019 році очікується отримати його результати і розпочати роботу із архітекторами.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку