Комітетські слухання на тему: «Забезпечення дотримання прав споживачів фінансових послуг та ошуканих вкладників фінансових установ»

Опубліковано 16 листопада 2016, о 12:17

Сьогодні Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин  провів комітетські слухання на тему: «Забезпечення дотримання прав споживачів фінансових послуг та ошуканих вкладників фінансових установ».

 

Учасники слухань обговорили питання невідкладних заходів щодо захисту прав вкладників, які втратили свої заощадження, визначення дієвого механізму повернення коштів постраждалим вкладникам, діяльності Національного банку України, Кабінету Міністрів України, Фонду гарантування вкладів, правоохоронних органів в контексті захисту прав споживачів фінансових послуг.

 

Голова Комітету Григорій Немиря повідомив, що на останньому засіданні Комітету було розглянуте "Колективне звернення громадян України постраждалих від шахрайства і махінацій виконавчої влади України у фінансовій сфері (комерційні банки і фінансові союзи)" і за результатами обговорення ухвалене рішення провести відповідні слухання. 4 листопада від Комітету були направлені листи Прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману, Голові НБУ Валерій Гонтарєвій та Директору-розпоряднику Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтину Ворошиліну із запрошенням узяти участь у слуханнях. Відповідь була отримана тільки від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

 

"Наш обов’язок захищати права громадян України. Це стосується і соціально-економічних прав. На жаль, ані Прем'єр-міністр України, ані Голова НБУ не відповіли на запрошення Комітету, що свідчить не лише про неповагу до вищого законодавчого органу - Верховної Ради України, а є прямим порушенням законодавства України (ст. 29 Закону України "Про Комітети Верховної Ради України"), - сказав Григорій Немиря.

 

"Сьогодні Комітет разом з представниками громадськості, влади і ЗМІ зробить перший крок для розгляду цього питання. Ми будемо намагатися знайти конструктивне рішення".

 

Голова Партії "Батьківщина", Член Комітету Юлія Тимошенко, яка ініціювала слухання, наголосила на необхідності розгляду пакету законопроектів, розроблених для вирішення цього питання,  проведення відповідних парламентських слухань та розслідування ситуації щодо кожного ліквідованого банку.

 

"Кожен знищений банк є елементом знищення банківської системи України. Випадок кожного знищеного банку повинен бути розслідуваний окремо. Потрібні фундаментальні докази того, що була нагальна необхідність знищувати банки. Я переконана, що таких доказів не буде по жодному банку", - наголосила Юлія Тимошенко.

 

"Вам, як людям, які безпрецедентно боряться за свої фінансові ресурси, я кажу, що ми захистимо ваші права, і ми не маємо наміру здаватися".

 

У свою чергу заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрій Оленчик повідомив про заходи, які здійснює Фонд для виплат гарантованої суми вкладів із збанкрутілих банків у відповідність із вимогами законодавства.

 

"Ми робимо усе можливе, щоб люди повернули свої гроші, та для відновлення довіри до фінансової системи України",- сказав він.

 

Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський підкреслив, що саме держава несе відповідальність за захист прав своїх громадян.

 

"Наш Комітет має знайти шляхи вирішення цієї проблеми. Усі політичні сили парламенту мають працювати разом задля захисту прав громадян України",- сказав він.

 

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська наголосила, що робота НБУ є абсолютно непрозорою, непередбачуваною і незрозумілою для громадян та закликала негайно виправити цю ситуацію. 

 

Представники громадських організацій, що об`єднують ошуканих вкладників різних банків, звернулися з вимогою захистити права постраждалих від діяльності та злочинної  бездіяльності виконавчої гілки влади України та розповіли про можливі шляхи вирішення ситуації.

 

Предстаник ГО «Національне благо України» Олександр Коваленко розкритикував роботу фонду: "За наші гроші Фонд судиться з нами, за наші гроші Фонд наймає найкращих юристів проти нас".

 

Представник ГО "Фінансовий майдан" Юлія Сало запропонувала негайно ввести мораторій на продаж заставного майна.

 

За результатами обговорення були запропоновані Рекомендації комітетських слухань на тему: «Забезпечення дотримання прав споживачів фінансових послуг та ошуканих вкладників фінансових установ» з пропозиціями ВРУ, КМУ, НБУ, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, ГПУ, МВС та Державній фіскальній службі України в межах наданих повноважень. Представники громадських організацій можуть подати свої пропозиції до рекомендацій.

 

Крім того, було вирішено запропонувати народним депутатам провести парламентські слухання щодо забезпечення дотримання прав споживачів фінансових послуг та ошуканих вкладників фінансових установ, зареєструвавши відповідну постанову.

 

Було вирішено не закривати слухання, а продовжити обговорення на базі Комітету до вирішення проблемних питань.


У слуханнях брали участь Г
олова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря, Голова Партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковськанародні депутати України, представники органів державної влади, правозахисних організацій, громадських організацій, що об`єднують ошуканих вкладників різних банків, засобів масової інформації.

 

 

 

 

1

 

2

 

3

 

4

 

9

 

5

 

8

 

15
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку