Круглий стіл «Через культурну дипломатію до економічної незалежності України”

Опубліковано 19 грудня 2019, о 18:00

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин 19 грудня 2019 року за ініціативою народного депутата України Требушкіна Р.В. провів у Верховній Раді України низку заходів з нагоди відзначення 100-річчя створення Української Республіканської Капели (УРК), світового тріумфу української пісні «Щедрик» Миколи Леонтовича.

В рамках   проведення цих заходів відбувся  круглий стіл «Через культурну дипломатію до економічної незалежності України”.

Відкриваючи захід Голова Комітету Дмитро Лубінець зазначив: «Донеччина з 2014 року потерпає від війни. Тому дуже актуальним є пошук нестандартних ідей, які дозволять регіону вирішити комплекс непростих питань, в першу чергу: розвиток економіки, нові ринки збуту, залучення інвестицій, проведення культурної реінтеграції Донбасу. ?Презентований сьогодні проект відноситься до категорії таких. І ми бачимо необхідність підтримати його реалізацію». Голова Комітету закликав присутніх до плідної роботи та повідомив, що за підсумками роботи круглого столу і отриманих рекомендацій буде сформовані звернення до Уряду країни та інших інституцій.

 В ході заходу було обговорено низку питань, зокрема: “Щедрик” Леонтовича - світова культурна спадщина без “авторського права” України. Як поставити бренд “Щедрика” на службу сучасній українській державі? Культурна реінтеграція Донбасу: від теорії до практики.

В рамках цього  проекту також   йде підготовка до організації туру в інших країнах Європи та Америки хору “Кредо”, який  є  переможцем  серед 40 провідних українських хорів у всеукраїнському конкурсі “Щедрик Фест” в місті Покровську.

Окреме завдання ювілейного туру — довести світові, яким чином “Щедрик”, завдяки безпрецедентному туру УРК з 1919 по 1924 роки сімнадцятьма державами Європи та Америки, став різдвяним гімном “Carol of the bells”. Супутня презентаційна програма турне формується за підсумками проведеного 23 травня економічного форуму “Щедрик Інвест”,  головним завданням якої  є пошук інвестицій для відновлення Донбассу, просування українських торгових марок і широка інформаційна кампанія України у світі.              

Підтримка  Верховною Радою України цієї ініціативи започаткувала  реалізацію дуже важливого в історичному плані міжнародного культурного проекту «Через культурну дипломатію до економічної незалежності України». А відтак символічним став  старт цього турне з  Верховної  Ради  України виконанням пісні «Щедрик» Миколи Леонтовича в кулуарах Верховної Ради України хоровою капелою «Кредо».

У заході взяли участь народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, історики, науковці, представники  дипломатичних місій, посольств,  громадських  і міжнародних організацій.



Повернутись до списку публікацій

Версія для друку