Круглий стіл на тему: «Посилення інституційного механізму, що регулює міжетнічні відносини в Україні в умовах децентралізації»

Опубліковано 10 березня 2016, о 13:59

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин спільно з Офісом Верховного Комісара ОБСЄ у справах національних провели круглий стіл на тему: «Посилення інституційного механізму, що регулює міжетнічні відносини в Україні в умовах децентралізації».

Учасники круглого столу обговорили основні проблемні питання, що виникають у процесі формування та реалізації державної етнонаціональної політики в Україні, у тому числі в частині її інституційного забезпечення, та можливі подальші кроки у напрямку їхнього вирішення. В результаті дискусії було наголошено, що наявність міцних інституційних рамок у сфері міжетнічних відносин є необхідною умовою для здійснення узгодженої політики захисту меншин та успішної інтеграційної політиці України.

         "Рік тому наш Комітет провів парламентські слухання щодо міжетнічної політики в Україні. Але, на жаль, не зважаючи на рекомендації слухань, через місяць Кабінет Міністрів України прийняв рішення скасувати посаду уповноваженого з національних меншин. Це є абсолютно неадекватним з точки зору інституційного забезпечення у цій сфері",- сказав Голова Комітету Григорій Немиря. 

Верховний Комісар ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Торс підтвердила свою тверду переконаність у тому, що міцний інституційний механізм міжетнічних відносин підвищить стабільність в Україні шляхом активізації діалогу з меншинами та спільного вирішення їхніх проблем. Торс підкреслила важливість наближення України до виконання європейських стандартів із захисту прав меншин, і припустила, що процес децентралізації надає унікальний політичний імпульс для вироблення відповідних національних, регіональних та місцевих механізмів необхідних для стабільної демократичної держави. 

"Я хочу наголосити, що інституційне та законодавче забезпечення  у сфері міжетнічних відносин є важливим елементом європейських цінностей. Ефективність цих складових надає можливість почути про існуючи проблеми у цій сфері та знайти шляхи для їхнього вирішення",- підкреслила Верховний Комісар. 

Астрід Торс представила дослідження ОБСЄ "Щодо посилення інституційного механізму міжетнічної політики в Україні в умовах децентралізації", у якому запропоновано три можливі варіанти посилення нинішньої інституційної структури міжетнічних відносин. 

         У цьому зв'язку Григорій Немиря висловив сподівання, що рекомендації ОБСЄ стануть у нагоді не тільки для сьогоднішнього круглого столу, а й стануть основою для подальших практичних кроків  для ефективної реалізації політики у сфері міжетнічних відносин. Голова Комітету повідомив, що за підсумками обговорення він надішле листи із узагальненою інформацією щодо рекомендацій ОБСЄ Президенту України, КМУ, Голові ВРУ і керівникам депутатських фракцій та груп.

       Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина звернула увагу на слабку політику держави у сфері захисту прав та свобод національних меншин і на недостатнє інституційне забезпечення у цій сфері: лише один відділ у Міністерстві культури з всього трьома співробітниками та управління державних адміністрацій, які місять в своїй назві слова національні меншини, лише в 11 з 27 областей України.

         "Недостатня увага держави до національних меншин призводить до того, що вони відчувають себе покинутими і непотрібними",- сказала вона.

         "Лише ефективні механізми реагування на будь-які прояви дискримінації національних меншин, дозволять цій категорій наших громадян відчути себе захищеними".

         Директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш також підкреслив, що у більшості областей України відсутні спеціальні відділи, які б опікувалися правами національних меншин, що робить неможливим ефективну реалізацію державної політики у сфері міжетнічних відносин.

         Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан заявив, що проблеми у сфері національних меншин є не менш важливими, ніж економічні проблеми, і закликав побудувати ефективну комунікацію між урядом, парламентом та громадськими організаціями.

         "Наш Комітет готовий бути містком між урядом та громадськими організаціями у сфері захисту прав і свобод національних менших. Тільки комунікація дозволить виявити існуючи проблеми та вирішити їх",- сказав він.

         У цьому зв'язку Григорій Немиря також наголосив на важливості комунікації та повідомив, що жодного разу Віце-прем'єр-міністр України, Міністр культури В'ячеслав Кириленко не з'явився на заходи та засідання Комітету, незважаючи на численні запрошення.

         "Ми розцінюємо це не лише як неповагу, ай як нерозуміння важливості комунікації захисту прав і свобод громадян України",- сказав він.

         У свою чергу Глава Ради Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко закликала створити єдиний координуючий орган з питань національних меншин для моніторингу, оцінки, роботи із законодавством та підтримки ініціатив громадських організацій у цій сфері.

         Заступник голови Спілки поляків України Олена Хоменко звернула увагу учасників на необхідність модернізації законодавства у сфері національних меншин та забезпечення адекватного прозорого державного фінансування реалізації політики у цій сфері.

         У круглому столі взяли участь Верховний Комісар ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Торс, Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина,  Заступник Міністра Освіти і Науки України Павло Хобзей,  Директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій ЮрашГлава Ради Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко, Директор Ромської програмної ініціативи МФ “Відродження” Ольга Жмурко, Голова Комісії з міжнаціональних відносин Громадської Ради при Міністерстві культури України Салман Садаєв, Голова Громадської Ради керівників освітніх програм всеукраїнських громадських об’єднань національних меншин України при МОН Аркадій Монастирський, народні депутати України, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, наукового середовища, громадських та міжнародних організацій. 


 

 

   FullSizeRender

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку