Круглий стіл на тему: «Правосуддя в зоні АТО та перспективи ратифікації Римського Статуту МКС»

Опубліковано 01 червня 2016, о 13:17

Сьогодні Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин спільно з Комітетом Верховної Ради України у закордонних справах та Центром Громадянських Свобод  провели  круглий стіл на тему: «Правосуддя в зоні АТО та перспективи ратифікації Римського Статуту МКС».

 

"Дуже добре, що у таких важливих питаннях продовжується співпраця між Комітетами ВРУ та громадськими організаціями. Я сподіваюся, що завдяки нашим спільним зусиллям нарешті парламент ратифікує Римський статут",- сказав Голова Комітету ВРУ з прав людини.

 

Він наголосив, що виконання Конституції та законів України в зоні АТО є складним завданням та повідомив, що на даний час на розгляді в Європейському Суді з Прав Людини знаходиться понад 4 тисячі звернень громадян України щодо подій в зоні АТО. 


"Я дуже сподіваюся, що найближчим часом ми ратифікуємо Римський Статут. Це буде історичне рішення. Це наш обов'язок перед тими, хто загинув, і перед майбутніми поколіннями",- сказала Голова Комітету ВРУ у закордонних справах Ганна Гопко.


За словами народного депутата Світлани Заліщук, "єдиною можливістю притягнути до відповідальності Путіна та інших, хто ухвалює рішення щодо збройної агресії проти нашої держави, є набуття Україною повноцінного членства у Міжнародному Кримінальному Суді".

 

В ході заходу було проведено публічне обговорення аналітичних звітів, підготовлених Центром Громадянських Свобод, щодо розслідування правопорушень у зоні проведення антитерористичної операції, пов’язаних із порушенням фундаментальних прав людини з обох боків збройного конфлікту, а також функціонування судів, яким довелося виїхати із окупованих територій у підконтрольні Україні райони:


звіт за результатом дослідження: «У ПОШУКАХ СПРАВЕДЛИВОСТІ. Розслідування злочинів, пов’язаних із порушенням права на життя, особисту недоторканість і свободу від тортур, вчинених у зоні АТО: недоліки роботи слідчих органів та рекомендації від правозахисників»;

 

звіт та рекомендації за результатами дослідження «ПРАВОСУДДЯ В ЕКЗИЛІ. Дотримання права на справедливий суд на сході України, включно із територією, тимчасово непідконтрольною українському уряду».

 

"Ратифікація Римcького Статуту - це можливість віддати в руки правосуддя представників Кремля, які розпочали збройну агресію проти України. Але це не позбавляє  державні органи України обов'язку розслідувати численні злочини, які кожного дня здійснюються у зоні АТО",- сказала Голова правління Центру громадянських свобод, Правозахисний порядок денний Олександра Матвійчук.

 

Григорій Немиря висловив сподівання, що рекомендації круглого столу будуть реалізовані найближчим часом через внесення змін до КПК та ратифікацію Римського Статуту.

 

У круглому столі брали участь Голова Комітету ВРУ з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Григорій Немиря, Голова Комітету ВРУ у закордонних справах Ганна Гопконародні  депутати, Голова правління Центру громадянських свобод, Правозахисний порядок денний Олександра Матвійчук, представники громадських організацій та експерти.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку