Круглий стіл щодо дотримання норм міжнародного гуманітарного права на тимчасово окуповані території України

Опубліковано 23 лютого 2017, о 11:51
Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин провів круглий стіл на тему: «Дотримання норм міжнародного гуманітарного права на тимчасово окуповані території України. Гуманітарний зріз Донбасу».

 

Під час заходу обговорювалися наступні питання: ситуація стосовно прав людини на території Донбасу. Національна стратегія у сфері прав людини та План дій з реалізації національної стратегії у сфері прав людини на 2016-2020 рр.;  внутрішнє переміщення населення внаслідок конфлікту на Сході України: незахищеність цивільного населення, як чинник напруженості (внутрішньо переміщені особи). Інтеграція ВПО на материкову частину України; свобода пересування в Донецькій та Луганській областях, захист мирного населення (тимчасовий порядок, що регулює в’їзд/виїзд з зони проведення Антитерористичної операції на Донбасі). Проблеми  реалізації; допомога біженцям і вимушеним переселенцям, захист цивільних осіб, налагодження водопостачання та забезпечення житлових умов потерпілих від бойових дій, пошук зниклих безвісти та возз’єднання сімей, протимінна діяльність, медикаментозне забезпечення інвалідів, охорона здоров’я; погіршення соціально-економічного стану східних регіонів України (Донецької та Луганської областей, крім населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, Дніпропетровської, Запорізької, Харківської областей); план заходів, спрямованих на реалізацію деяких засад державної внутрішньої політики щодо окремих районів Донецької та Луганської областей, де органи влади тимчасово не здійснюють свої повноваження та політичний зріз гуманітарного стану на Донбасі.

 

"Зараз в Україні майже два мільйони вимушених переселенців. І це в країні з населенням в 40 мільйонів. Згідно з останнім глобальним звітом Україна займає четверте місце у світі за кількістю внутрішньо переміщених осіб після Сирії, Іраку та Йемену. Вражаючі цифри. Влада не має права ігнорувати цей феномен",- сказав Голова Комітету ВРУ з прав людини.

 

Уповноважений ВРУ з прав людини Валерія Лутковська заявила, що уряд не виконав майже жодного пункту Національної стратегії з прав людини, які стосуються прав і свобод вимушених переселенців.

 

"Фактично уряд відокремився від проблем внутрішньо переміщених осіб і не хоче займатися цим питанням. Ситуація жахлива",- сказала вона, звернувши увагу на те, що дискримінаційні по відношенню до переселенців урядові постанови  так і не були скасовані.

 

Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан підтримав Валерію Лутковську та наголосив, що Комітет з прав людини неодноразово звертався до представників виконавчої гілки влади з вимогами захистити права і свободи внутрішньо переміщених осіб.

 

"Ми повинні захистити права і свободи цієї категорії громадян України саме сьогодні, бо завтра може бути вже запізно",- підкреслив він.


У свою чергу Заступник директора департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України Максим Кононенко поінформував про жахливу ситуацію із дотриманням прав і свобод людини в Криму та на окупованій частині Донбасу та закликав врегулювати порядок захисту прав громадян, які залишилися на цих територіях.

 

У цьому зв'язку Григорій Немиря наголосив на нагальній необхідності для України ратифікувати Римський статут та приєднатися до Міжнародного кримінального суду (МКС).

 

"Як мінімум на три роки відкладено ратифікацію Римського статуту та приєднання України як сторони до Міжнародного кримінального суду. До злочинів, які розглядає МКС, належать геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії. Є всі ознаки цих злочинів на окупованій частині Донбасу. Чому ж влада України не використовує такий ефективний механізм у боротьбі з агресією Росії, як Міжнародний кримінальний суд? І хто понесе за це відповідальність?"- сказав він.

 

"Звичайно, дотримання прав людини є головним, але ми маємо Конституцію України та закон про боротьбу з тероризмом. Ми знайшли певний баланс між необхідністю здійснення безпекових заходів та дотриманням прав людини",- сказав Начальник штабу — заступник керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України Геннадій Кузнєцов 


  Керівник Проекту Ради Європи (Офіс Ради Європи в Україні) Ганна Христова поінформувала про програми Ради Європи щодо захисту прав і свобод громадян України, незалежно від їхнього місця знаходження.

 

"Права і свободи громадян України мають бути забезпечені, незалежно від місця їхнього знаходження. Програми Ради Європи у цій сфері досить потужні і ми будемо продовжувати захищати права і свободи Ваших громадян",- зауважила вона, говорячи про ВПО та громадян України, які залишилися в Криму та на тимчасово окупованій частині території Донбасу. 


 
Експерт ГО «Право на захист» Олена Виноградова поінформувала про порушення прав і свобод громадян України, які проживають у так званій сірій зоні. Зокрема, мова йшла про проблеми з отриманням довідки ВПО, проблеми з перетинанням лінії розмежування, доступ до лікарів, проблеми з документами при народженні та смерті, доступ до освіти, проблеми з електро, водо і теплопостачанням, тощо.

 

У круглому столі брали участь  уповноважений ВРУ з прав людини Валерія Лутковськакерівник Проекту Ради Європи (Офіс Ради Європи в Україні) Ганна Христова, народні депутати України, представники органів державної влади, наукового середовища, громадських та міжнародних організацій, зокрема експерт ГО «Право на захист» Олена Виноградоваексперт Інституту суспільно-економічних досліджень Тетяна Дурнєва.

 


 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку