У Києві проходить Форум транснаціональної мережі членів парламентів "Парламентарі за глобальні дії"

Опубліковано 16 листопада 2018, о 11:03
 

16-17  листопада у Києві проходить ювілейний 40-вий щорічний форум транснаціональної мережі членів парламентів "Парламентарі за глобальні дії" (Parliamentarians for Global Action, PGA) та 10-та  Консультативна Асамблея Парламентарів за Міжнародний кримінальний суд та верховенство права.

«Вітаю вас від імені Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. Проведення в Україні ювілейного 40-го Щорічного форуму Парламентарів за глобальні дії (ПГД) та 10-тої Консультативної асамблеї парламентарів за Міжнародний кримінальний суд і верховенство права без сумніву є для нашої країни визначною подією»,- наголосив Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря.

У цьому зв’язку він підкреслив, що Парламентарі за глобальні дії є найбільшою транснаціональною мережею членів парламентів (1300 членів) з усіх регіонів світу (з понад 142 країн), які займаються захистом прав людини та людської безпеки, відстоюванням принципу верховенства права. Одним з пріоритетів діяльності Парламентарів за глобальні дії є підтримка ефективного функціонування Міжнародного кримінального суду і подолання безкарності, а також питання ратифікації Римського статуту МКС».

«Для України питання приєднання до Римського статуту та Міжнародного кримінального суду є дуже актуальним. З 20 лютого 2014 року проти України триває збройна агресія Російської Федерації та підтримуваних нею бойовиків-терористів. В результаті чого було анексовано частину території нашої держави - Автономну Республіку Крим та місто Севастополь, окуповано частину Донецької та Луганської областей України. Ці події спричинили до загибелі та поранень тисяч громадян України, серед яких жінки, діти, особи похилого віку»,- сказав Голова Комітету.

«Злочини проти людства, злочин геноциду, воєнні злочини, злочин агресії підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. МКС є єдиним реальним інструментом для притягнення до відповідальності чиновників і військових країни-агресора, злочинні дії яких призвели до анексії Криму та розгортання масштабних бойових дій на Сході держави».

Він також нагадав, що Верховна Рада України вже двічі зверталась до Міжнародного кримінального суду з заявами про визнання його юрисдикції відповідно до пункту 2 статті 11 та пунктів 2, 3 статті 12 Римського Статуту. У лютому 2014 року  - з метою притягнення до кримінальної відповідальності у Міжнародному кримінальному суді вищих посадових осіб України щодо передбачених статтею 7 Римського статуту Міжнародного кримінального суду злочинів проти людяності під час мирних акцій протестів громадян, що мали місце в Україні у період з 30 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року і у лютому 2015 року щодо скоєних злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР", які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян, починаючи з 20 лютого 2014 року і по теперішній час.

«Але найбільш повно та ефективно використати цей впливовий міжнародний механізм захисту прав людини дозволить лише Ратифікація Римського статуту. Наше суспільство очікує від влади розслідування злочинів в рамках національного кримінального процесу, в тому числі збору доказів, їх документування, реформування кримінальної юстиції та забезпечення права на справедливий суд, а також сподівається на невідворотність покарання за вчинені на нашій території злочини проти людяності та воєнні злочини, що можливо лише через  визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду»,- підкреслив Григорій Немиря.

За його словами, Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин займає чітку і послідовну позицію щодо необхідності якнайшвидшої ратифікації Україною Римського статуту. Було ініційовано та  і проведено низку парламентських заходів щодо необхідності ратифікації Римського статуту та приєднання нашої держави до Міжнародного кримінального суду. 

«Я рада виступати тут сьогодні у Києві і взяти участь у Форумі та консультативній Асамблеї PGA. Сьогодні тут зібралися понад 100 парламентарів з різних країн світу. Нашою метою є під вивищення ефективності Римського Статут в рамках Міжнародного Кримінального Суду та ратифікація Римського Статуту усіма країнами світу для уникнення безкарності за важкі злочини і запровадження принципу верховенства права»,- Маргарета Седерфельт (Швеція), Президент Парламентарів за глобальні дії; Віце-президент Парламентської асамблеї ОБСЄ.

За словами Голови Делегації ЄС в Україні Посла Хюґа Мінґареллі, «протягом останніх років війна в Україні призвела до тисяч жертв та багатьох порушень прав людини, і дуже важливо, щоб ці злочини не залишилися безкарними».

«Саме для цього й існує Римський Статут МКС. Я закликаю Україну ратифікувати Римський Статут наступного року, бо потім може бути запізно»,- сказав він, нагадавши, що Ратифікація Римського статуту МКС є зобов‘язанням України за Угодою про асоціацію з ЄС. 

«Ратифікуючи Римський Статут держава надає сигнал усьому світові у сфері зовнішньої політики та долучається до системи міжнародного права, де немає безкарності. Ратифікація Римського Статут країнами світу - це  гарантія захисту власних громадян, це інвестиція у захист майбутніх поколінь та у побудову справедливого світу»,- сказав Президент Асамблеї держав-учасниць Римського статуту Міжнародного кримінального суду (ASP-ICC) О-Гон Квон.

У свою чергу, Віце-президент Міжнародного кримінального суду, Суддя Марк Перрен де Брішамбо зауважив, що «глобальним меседжем МКС є наступне: «У сучасному світі безкарність не можлива».

«Наразі після початку агресії Росії правова система нашої держави вперше за існування незалежної України зіткнулася з такими злочинами, як воєнні злочини та злочини проти людяності, що стало випробуванням та справжнім викликом для правоохоронців»,- сказав перший заступник Генерального прокурора Дмитра Сторожук.

«Ми сподіваємося на допомогу МКС у цій сфері і активно співпрацюємо з офісом МКС, але повна співпраця і використання усіх можливостей, які надає МКС, можливі лише після ратифікації Римського Статуту Україною».

Голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук наголосила, що українські правозахисники вже п‘ятий рік борються за ратифікацію Римського статуту та зміну законодавства України відповідно до цього договору, але, на жаль, для більшості членів українського парламенту це не є пріоритетом.

«Ми хочемо, щоб Україна ратифікувала Римський Статут та приєдналася до МКС, щоб незалежно від того, хто прийде до влади в Україні, нікому і ніколи не спадало на думку розстрілювати мирних демонстрантів»,- сказала вона.

Співголови Комісії Конгресу США з питань прав людини ім. Тома Лантоса Джеймс МакГоверн (США, Демократична партія), член ПГД, та Ренді Халтгрен (США, Республіканська партія), висловивили свою підтримку Україні та співчуття через жертви та втрати,які виникли через агресію Росії проти України.

«Ми підтримуємо Вашу країну у цей складний час та наголошуємо на потребі працювати разом для захисту прав людини  і демократії у світі»,- сказали вони у відеозверненні до Форуму та підкреслили, що порушення прав людини і корупція є пов‘язаними, тому для України є важливим створення Антикорупційного суду.

У заході беруть  участь народні депутати України, іноземні парламентарі, представники центральних органів виконавчої влади та громадських організацій України. 

 

Довідково:Римський статут МКС набув чинності 1 липня 2002 року, тим самим ввів у дію юрисдикцію МКС. До злочинів, які розглядає МКС, належать геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії. Ратифікація Римського статуту МКС є зобов‘язанням України за Угодою про асоціацію з ЄС. Після ратифікації Римського статуту Україною, Міжнародний Кримінальний Суд володітиме юрисдикцією по притягненню до відповідальності осіб, які вчинили найжорстокіші порушення прав людини та гуманітарного права на території держави або по відношенню до громадянина цієї держави.


З більш детальною інформацією щодо діяльності організації можна ознайомитися на офіційному сайті http://www.pgaction.org/.



 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку