Бесіда з радниками Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин

Опубліковано 24 березня 2010, о 12:02

23 березня Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Олег Зарубінський зустрівся з радниками Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Клементом Бюшером та Вінсентом де Граафом на їх прохання.

Особливий інтерес представників ОБСЄ викликав стан законодавчого врегулювання питання відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою.

В зв’язку з цим, О. Зарубінський зазначив, що на шляху вирішення проблем депортованих за національною ознакою, в першу чергу, необхідно подолати брак або ж відсутність законодавчого врегулювання. При цьому, було підкреслено, що сфера дії майбутнього закону не може обмежуватися лише однією категорією громадян України. І саме в цьому полягають одні з головних труднощів пошуку консенсусу. Адже чим більше коло учасників, тим важче віднайти порозуміння.

 Не зважаючи на значні труднощі, члени Комітету визнають, що прийняття такого законодавчого акту є одним з нагальних завдань. На жаль, під час нинішньої сесії з різних обставин, Верховній Раді України не вдалося віднайти підтримку більшості політичних сил в парламенті проекту Закону України “Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою”, внесеного Кабінетом Міністрів України (реєстраційний № 3142). І не тільки в ньому.

Комітет, який є головним з  підготовки  і  попереднього  розгляду цього законопроекту, зважаючи на його важливе суспільно-політичне та соціально-економічне значення для значної категорії громадян, та з ініціативи громадських кіл провів  круглий стіл на тему: “Перспективи правового регулювання у сфері відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою. Ключові критерії майбутнього закону”. В ньому взяли участь члени Комітету, представники міністерств і відомств, громадських організацій, вчені, політики, журналісти, а також - представники міжнародних організацій. Відбулася конструктивна дискусія щодо положень зазначеного законопроекту  та шляхів врегулювання проблем депортованих загалом.

Більшість учасників круглого столу висловила зауваження до запропонованого Урядом законопроекту, які мають значні відмінності у концептуальних підходах і баченні шляхів відновлення прав депортованих.

В ході обговорення зазначалося, що проект Закону має занадто звужене визначення статусу депортованих, що значно обмежить коло осіб, які підпадатимуть під дію цього Закону,  маються на увазі часові рамки депортацій, перелік національностей, представники яких зазнали депортацій, віднесення до депортованих їхніх нащадків.

У законопроекті не знайшло відображення питання колективного характеру депортацій цілих етнічних спільнот і у зв’язку з цим потреба відновлення їхніх колективних прав, зокрема, національно-культурних, мовних, освітніх, релігійних тощо.

Показово, підкреслив О. Зарубінський, що зауваження учасників круглого столу у своїй більшості збігаються з тими, які висловив свого часу і Верховний комісар.

24 лютого 2010 року, відзначив О. Зарубінський,  народний депутат України Мустафа Джемілєв вніс на розгляд Верховної Ради України законопроект № 5515 “Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою”.

У свою чергу, К. Бюшер підкреслив зацікавленість Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин у якнайшвидшому вирішенні проблем депортованих та висловив готовність офісу комісара надати у розпорядження Комітету зауваження  до зазначеного законопроекту.

Сторони висловили впевненість у подальшому плідному співробітництві українських законодавців із відповідними підрозділами ОБСЄ, зокрема з питань захисту прав національних меншин. При цьому, іноземні гості зазначили, що Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Кнут Воллєбек планує відвідати Україну наприкінці травня або у червні 2010 року.

           

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку