Бесіда з представником УВКБ ООН

Опубліковано 24 червня 2011, о 15:41

Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин О. О. Зарубінський зустрівся з заступником Регіонального Представника Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців Регіонального Представництва в Білорусі, Молдові та Україні Фуріо Де Анжелісом на його прохання.

В ході бесіди сторони обговорили питання подальшого розвитку та посилення двостороннього співробітництва у сфері законодавчого забезпечення прав біженців та виконання Україною міжнародних зобов’язань у цій царині. Зокрема, О. О. Зарубінський поінформував гостя про роботу в Комітеті з підготовки до другого читання проекту Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» реєстр.  № 7252 від 14.10.2010 р., внесений Кабінетом Міністрів України.

При цьому Голова Комітету наголосив, що у проекті Закону пропонується регламентувати порядок визнання особи біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, втрати та позбавлення статусу біженця, допоміжного захисту, надання та припинення тимчасового захисту в Україні, правовий статус біженців та осіб, які потребують допоміжного захисту  і яким надано тимчасовий захист в Україні.

Законопроект враховує положення Конвенції про статус біженців 1951 року та Протоколу щодо статусу біженців 1967 року і спрямований на удосконалення законодавства щодо біженців шляхом урахування документів у сфері міграції, прийнятих Радою Європи та Європейським Союзом.

Метою розробки  Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» є запровадження в Україні інститутів допоміжного та тимчасового захисту, як складових інтеграції України до ЄС у сфері міграції.

На думку О. О. Зарубінського, майбутній Закон має бути оптимальним і збалансованим у тому, що стосується врахування зобов’язань України перед Радою Європи та національних інтересів нашої країни.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку