Комітетські слухання на тему: «Проблемні питання законодавчого врегулювання та реалізації державної політики щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю»

11 жовтня 2021, 15:55

11 жовтня 2021 року відбулися слухання у  Комітеті   «Проблемні питання законодавчого врегулювання та реалізації державної політики щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю».

Головуючий на засіданні Голова підкомітету з питань прав людини Тарасенко Тарас Петрович зауважив, що проблеми та потреби людей з інвалідністю є у фокусі не тільки Комітету соціальної політики, а і нашого Комітету з питань прав людини. Комітет, народні депутати отримують велику кількість запитів, заяв, які фіксують порушення прав людей з інвалідністю. «Ми намагаємось на них реагувати через депутатські запити, через обговорення проблем і шукаємо шляхи їх вирішення» - сказав Головуючий.

Зазначалося, що в грудні 2009 р. Україна ратифікувала Конвенцію  про  права  осіб  з  інвалідністю  і Факультативний протокол до неї. Україна взяла на себе зобов’язання щоб права осіб з інвалідністю дотримувались, захищались, реалізовувались нарівні з іншими.

Україна має розвинену нормативно-правову базу у цій сфері. Але прийняття адекватних законів не завжди гарантує належне їх виконання.

Залишаються невирішеними ще багато проблем людей з інвалідністю - це достатні для гідного життя виплати; освіта в інтегрованих формах; реабілітаційні послуги; праця без дискримінації; реформування спеціалізованих установ; доступність середовища для безперешкодних пересування і комунікації.

Головне наше прагнення просунутися у вирішенні проблем цих людей, якісно змінити їх життя на краще.

Учасники слухань виголосили злободенні проблеми у сфері захисту прав осіб з інвалідністю. Надані у ході слухань пропозиції будуть покладені в основу рекомендацій, підготовлених за їх підсумками.

У заході взяли учать народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, громадських і міжнародних організацій та засоби масової інформації.

Аудіозапис заходу:

 Відеозапис заходу: