Круглий стіл на тему: «Нагляд за дотриманням законодавства у сфері захисту персональних даних»

29 вересня 2021, 17:30


 

29 вересня 2021 р. відбувся круглий стіл на тему: «Нагляд за дотриманням законодавства у сфері захисту персональних даних».

Захід відбувся спільними зусиллями двох комітетів Верховної Ради України: з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин та з питань цифрової трансформації, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за підтримки Спільного проекту «Європейський Союз та Рада Європи працюють разом задля посилення операційної спроможності Омбудсмана у захисті прав людини».

Розвиток інформаційних технологій та інтерес до прав людини зробили необхідним встановлення чітких правил, що стосуються персональних даних. На сьогоднішній день питання захисту персональних даних постає особливо гостро для державних установ та організацій, які в силу своєї діяльності  використовують  відомості про фізичну особу.  Тому головною метою заходу стало обговорення питань модернізації законодавства України у сфері захисту персональних даних, зокрема в удосконаленні українського законодавства щодо захисту персональних даних, впровадженню європейських стандартів у цій сфері.

В ході заходу відбулась презентація результатів Аналізу європейських моделей організації діяльності незалежного органу нагляду в сфері захисту персональних даних та доступу до публічної інформації.

Учасники заходу ознайомились положеннями проекту закону «Про Національну комісію з питань захисту персональних даних та доступу до публічної інформації» та обговорили повноваження органу, відповідно до проекту Закону України «Про захист персональних даних».

У круглому столі взяли участь: голова підкомітету з питань прав людини, народний депутат України Тарас Тарасенко, заступник голови Комітету з питань цифрової трансформації Єгор Чернєв, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов, керівниця відділу захисту персональних даних Департаменту інформаційного суспільства DG-I Ради Європи Ізабелла Сервоз-Галуччі, представники  судової гілки влади, представники Офісу  Генерального  прокурора, широке коло представників центральних органів виконавчої влади, представники громадських організацій, науковці, експерти.