Прийнято у першому читанні проект з імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права

18 вересня 2020, 14:08

17 вересня 2020 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права», реєстр. № 2689.

Запровадження запропонованого законопроектом принципу універсальної юрисдикції щодо злочинів геноциду, воєнних злочинів та злочинів проти людяності є нагальною потребою для країни, що знаходиться в умовах затяжного збройного конфлікту та важливим кроком на шляху до відновлення справедливості, зокрема припинення переслідування кримських татар на їх же рідній землі – території Автономної Республіки Крим.

Оголошення 16 вересня 2020 року Південним окружним військовим судом міста Ростов-на-Дону обвинувальних вироків сімом фігурантам другої бахчисарайської групи в “справі проти кримських мусульман”, якими їх було засуджено до тривалих строків ув’язнення, – є черговим фактом переслідування. Серед засуджених – активісти “Кримської солідарності” -  правозахисної ініціативи, що виникла в умовах окупації, а також правозахисник та громадянський журналіст Сервер Мустафаєв, визнаний в’язнем сумління “Міжнародною амністією”.

Зазначені події можна розцінити як черговий акт тиску на кримчан за етнічною і релігійною ознакою з боку російської окупаційної адміністрації в Криму та ще один крок з витіснення корінного народу Криму з власної Батьківщини.