Секретаріат Кабміну саботує утворення Комісії з питань зниклих безвісти – Дмитро Лубінець

04 червня 2020, 12:21

 

Секретаріат Кабінету Міністрів саботує процес утворення Комісії з питань зниклих безвісти за особливих обставин. Зокрема, шляхом перевірки осіб, які були делеговані до Комісії різними державними органами. Таким чином, вона не може запрацювати з 2018 року, коли Законом «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» була наділена повноваженнями координації діяльності різних держустанов щодо розшуку.

Про це повідомив народний депутат України, голова Комітету з питань прав людини деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець.

«Перевищуючи повноваження, Секретаріат розпочав перевірку осіб, які були делеговані до Комісії різними державними органами. Хоча профільний Закон «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» не передбачає процедури перевірки делегованих представників, оскільки не встановлює жодних спеціальних вимог до них», - повідомив Лубінець.

За його словами, з моменту ухвалення Закону «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» влітку 2018 року Секретаріат Кабміну не може виконати покладену на нього функцію - забезпечити умови для діяльності Комісії.

«Нагадаю, що Комісія з питань зниклих безвісти за особливих обставин покликана координувати діяльність різних державних установ, а також недержавних організацій щодо розшуку осіб, зниклих безвісти;
надавати рекомендації органам держаної влади щодо виконання міжнародних зобов’язань України; забезпечувати ведення Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти. Але такі повноваження Комісія має лише на папері. Бездіяльність Секретаріату призвела до того, що рідні зниклих безвісти вимушені оббивати пороги різних інстанцій, які, на жаль, не можуть їм допомогти», - наголосив голова Комітету з питань прав людини.

Дмитро Лубінець відзначив, що питання бездіяльності Комісії вже неодноразово піднімалося під час засідань контактної групи у Мінську та висловив впевненість в припиненні саботажу та початку повноцінної роботи  Комісії з питань зниклих безвісти за особливих обставин.