Відбулось засідання Комітету

06 травня 2020, 15:12

 6 травня 2020 року відбулось засідання Комітету в режимі відеоконференції.

В ході засідання члени Комітету заслухали інформацію Міністра юстиції України Дениса Малюськи щодо забезпечення  санітарно-епідемічного стану в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах в умовах карантину, ситуації, яка склалась в установах «Кропивницькому слідчому ізоляторі» та  «Олексіївській  виправній колонії (№ 25)», зокрема, масових порушень прав людини та заходів, вжитих з метою встановлення винних та недопущення аналогічних ситуацій в інших пенітенціарних установах держави, а також з інших поточних питань, що входять до сфери діяльності Міністерства.

Також на засіданні Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова представила щорічну доповідь про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні за 2019 рік. За наслідком обговорення Комітет ухвалив рекомендувати включити до порядку денного засідання Верховної Ради України після завершення карантину питання представлення щорічної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини в Україні за 2019 рік.

Члени Комітету підтримали за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання депортованими громадян України, які у 1944-1951 роках були примусово переселені з території Польської Народної Республіки, реєстр. № 2038.

Крім цього, народні депутати підтримали проект Закону про амністію засуджених (щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2),  реєстр. № 3397,  внесений Кабінетом Міністрів України. Рішення з цього питання буде надіслане до Комітету з питань правоохоронної діяльності, визначеного головним з підготовки даного законопроекту на розгляд Верховної Ради України.

В ході засідання за участі Віце-прем'єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій О.Ю. Рєзнікова було розглянуто проект Постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів України, реєстр. № 3330. Народні депутати ухвалили рішення направити зауваження та пропозиції до проекту Постанови до головного комітету та Кабінету Міністрів України для врахування при її доопрацюванні.

Також члени Комітету вирішили звернутись до Президента України з пропозицією щодо включення представників Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин до делегації України для участі у Тристоронній контактній групі.

В засіданні взяли участь народні депутати України: Лубінець Д.В., Ткаченко М.М., Горбенко Р.О., Яковлєва Н.І., Умєров Р.Е., Джемілєв М., Касай К.І., Копиленко О.Л., Кузнєцов О.О., Мандзій С.В., Медведчук В.В., Тарасенко Т.П., Чийгоз А.З., а також Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Денісова Л.Л., Віце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Резніков О.Ю., Міністр юстиції України Малюська Д.Л.

Відеотрансляція засідання: