Звернення Голови Комітету Дмитра Лубінця з нагоди Міжнародного дня ромів

07 квітня 2020, 13:44

 

У Міжнародний день ромів від імені парламентського Комітету з питань прав людини  деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин висловлюю свою шану та повагу ромській громаді та бажаю їй миру, розвитку та процвітання в колі інших народів єдиної України.  

Сьогодні ми шануємо багату культурну спадщину і традиції ромського народу та їх внесок в українську культуру. На жаль, багато ромів продовжують зіштовхуватись з дискримінацією, сегрегацією та маргіналізацією у своєму повсякденному житті. Особливо вразливими є ромські жінки та дівчата, на яких лягає подвійний дискримінаційний тягар. Тому влада повинна бути особливо пильною у боротьбі з випадками нетерпимості та ксенофобії й іншими формами дискримінації за етнічною ознакою.

Комітет з питань прав людини   незмінний в своїй підтримці інтеграції ромів до українського суспільства та захисту прав всіх членів ромської громади в Україні. Разом з нещодавно створеним МФО «Національні спільноти», з представниками громадянського  суспільства, місцевих органів влади та міжнародними організаціями ми готові приєднатись до спільних зусиль для створення всебічно продуманої, вивіреної та реалістичної національної  ромської Стратегії на період після 2020 року.

Україна має позитивні приклади інклюзивних програм та заходів у різних регіонах, які стосуються ромської громади. Наприклад, це діяльність ромських соціально-медичних посередників, які є певним місточком між громадами та державними інституціями. Їх позитивний вплив на відвідування ромами шкіл, доступ до соціальних, медичних послуг, а також документування ромського населення очевидний. Тому сьогодні важливо інституалізувати ромських посередників, як це вже було зроблено в деяких європейських країнах. 

Соціальна згуртованість -  сьогодні важлива як ніколи, це не лише питання боротьби із соціальним відчуженням та бідністю, але також створення простору солідарності в суспільстві та досягнення рівних можливостей.

Міжнародний день ромів - це можливість згадати наші зобов’язання щодо захисту прав людини та підтвердити свою готовність сприяти рівності та недискримінації ромської громади в Україні.

Opre Roma!