Дмитро Лубінець: «Реінтеграція Криму – це захист людей»

26 лютого 2020, 14:06

В стратегії деокупації Криму головним завданням мусить бути захист прав людини. В цьому контексті пріоритетним є вирішення проблеми статусу нерезидентів для кримчан, спрощення процедури отримання свідоцтв про народження та смерть, що відбулися на території Криму, удосконалення застосування санкцій за порушення прав людини. В той же час, питання Криму завжди слід розглядати нерозривно з питанням Донбасу, які є одним цілим.

Про це повідомив народний депутат України, голова парламентського Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції  Дмитро Лубінець під час форуму Age of Crimea 2020.

«Головне, щоб за гарними дефініціями ми не забували про людей. 2,5 мільйонів громадян, які проживали до окупації в Криму, стали заручниками імперських амбіцій Росії. Тому ми маємо розуміти, що реінтеграція – це люди й робити відповідні дії для їх підтримки. Сьогодні парламент готовий проголосувати за зміну процедури отримання свідоцтв про народження та смерть, що відбулися на території Криму. Будь-яка людина, яка хоче отримати паспорт України, повинна пройти максимально просту, зрозумілу та відкриту процедуру», - наголосив Дмитро Лубінець.

Голова Комітету з питань прав людини відзначив, що Кабінет Міністрів за шість років так і не спромігся розробити законопроєкт про скасування ганебного дискримінаційного закону «Про вільну економічну зону Крим».

«Кримчани сьогодні є нерезидентами, своє майно вони не можуть вивезти на підконтрольну Україні території, оскільки їм за це нараховують сплату мита. Якщо ми думаємо про людей, то обовязково повинні змінити цей закон. На базі нашого Комітету створена робоча група щодо максимально швидкого напрацювання змін», - повідомив Дмитро Лубінець.

Одним з пріоритетів політики деокупації та реінтеграції Криму він назвав питання санкцій щодо осіб, які сприяли анексії Криму, зокрема, оновлення санаційного списку.

«Комітет з питань прав людини вийшов з ініціативою проведення парламентських слухань щодо Криму, які відбудуться 18 березня. Ми дуже хочемо почути від Кабінету Міністрів, яким чином реалізовані рекомендації перших кримських слухань, що пройшли в 2016 році», - заявив народний депутата України.

Дмитро Лубінець підкреслив, що проблеми Криму та Донбасу – це одне питання, яке потребує комплексного вирішення.

«Як для людини з Донбасу для мене все те, що там відбувається, є особистою трагедією. І тому неприпустимі маніпуляції щодо того, що, мовляв, питання Донбасу можна вирішити за рахунок Криму і навпаки. Є один агресор – Російська Федерація і є одне питання – Криму та Донбасу. І тому коли згадуємо про Крим, завжди повинні говорити про Донбас, а коли говоримо про Донбас, маємо згадувати Крим», - наголосив голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції.