Верховна Рада ухвалила закони про захист прав бездомних та оформлення документів людям з зони АТО/ООС

12 грудня 2019, 15:10

Верховна Рада України в другому читанні ухвалила законопроекти 0932 та 0933. Перший дозволяє громадським організаціям та благодійним фондам створювати Центри обліку бездомних осіб. Другий – спрощує умови для оформлення документів, що посвідчують особу, людям, які живуть в зоні ООС або виїхали звідти.

Про це повідомив народний депутат України, голова парламентського Комітету з питань прав людини Дмитро Лубінець.

«Законопроект 0932, за який проголосувало 343 народних депутата, усуває низку суперечностей діючого законодавства щодо надання соціальних послуг бездомним громадянам. Зокрема, тепер бездомні зможуть реєструватися не лише в тих Центрах обліку, які створені органами місцевого самоврядування, але й в тих, які облаштовані громадськими організаціями та благодійними фондами. Тобто тепер усі Центри обліку бездомних осіб, а не лише комунальні, будуть легітимними. Таким чином, мережа закладів соціальної підтримки значно розшириться», - повідомив Дмитро Лубінець.

Також він наголосив, що законопроект 0932 дозволив бездомним реєструватися не лише в тих Центрах, де вони проживають, але в будь-яких інших.

Голова Комітету з питань прав людини відзначив, що законопроект 0933, за ухвалення якого в другому читанні проголосувало 348 народних депутатів, стосується оформлення документів людьми, які мешкають в зоні ООС або переселилися звідти під час ведення бойових дій.

«Тепер, аби оформити документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, люди в зоні ведення бойових дій мають звернутися до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції  на території області, де проводиться ООС. Ті ж, хто виїхав звідти, мають звертатися до відповідних установ за фактичним місцем проживання. А для внесення відомостей про місце проживання до цих документів може використовуватись Державний реєстр виборців. Таким чином, ми створюємо умови людям, які виїхали з окупованої частини Донбасу та не можуть взяти необхідних довідок за колишнім місцем проживання», - повідомив Дмитро Лубінець.