Привітання Голови Комітету до Дня прав людини

10 грудня 2019, 12:15

 

Щиро вітаю з Днем прав людини!

71 рік тому Генеральна Асамблея ООН ухвалила Загальну Декларацію прав людини. Це фундаментальний документ, який став основою міжнародної правозахисної системи.

Друга світова війна коштувала щонайменше 70 мільйонів життів, них 39 мільйонів – це не військові, а цивільні особи. Коли світ побачив всі наслідки Другої світової війни, то вирішив, що такий жах не повинен більше повторитись. Для цього була створена Організація Обєднаних Націй, що взяла на себе місію розробки Загальної Декларації прав людини.

Цей документ гарантував кожній людині фундаментальні права – право на життя, свободу й особисту недоторканість, рівність перед законом, право на незалежний справедливий суд, право на власність, право на свободу думки та багато інших прав, які сьогодні ми сприймаємо в якості суспільної норми.

Важливо, що Декларація – не просто документ про гарні наміри, а чіткі зобовязання держав-підписантів. Міжнародні пакти, що були ухвалені пізніше, їх конкретизували та доручили спеціальним Комітетам ООН моніторити стан дотримання кожною державою особистих, політичних, економічних та соціальних прав людини.

Україна сьогодні йде шляхом усіх цивілізованих країн, де високі стандарти дотримання прав людини є філософією державного управління. Й хоча в останні роки ми зіштовхнулись з новими викликами, але працюємо над адекватними ефективними відповідями. Зокрема, парламентський Комітет з питань прав людини має особливо важливу функцію реформування законодавства в дусі принципів Загальної декларації прав людини.

Важливо, аби кожен з нас знав, цінував свої права, вмів та не боявся їх захищати. Адже з цього починається добробут країни, це напряму впливає на темпи економічного розвитку й дає можливість Україні стати сучасною державою, яку поважають в світі.


Голова Комітету  Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин     Дмитро Лубінець