Відбулось урочисте засідання Комітету

06 грудня 2019, 17:11

6 грудня 2019 року відбулось урочисте розширене засідання Комітету з нагоди Міжнародного Дня прав людини.

Відкриваючи засідання, Голова Комітету Дмитро Лубінець поінформував учасників заходу, що Комітет організував і провів у стінах Верховної Ради України Тиждень прав людини з нагоди відзначення 71 річниці Загальної декларації прав людини. Партнерами в організації цього масштабного заходу стали Програма розвитку ООН в Україні, Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців, ЮНІСЕФ, Рада Європи, Моніторингова місія ООН з питань прав людини та багато інших міжнародних партнерів та громадських правозахисних організацій.

Дмитро Лубінець зазначив, що метою Тижня з прав людини було обговорення найактуальніших проблем, які стосуються прав людини в колі експертів, управлінців, міжнародних партнерів України та громадського сектору. Результатом цього обговорення стануть пропозиції конкретних дій в тому числі й на законодавчому рівні.

Голова Комітету відзначив, що за цей тиждень було проведено сім дискусій з актуальних проблем у галузі прав людини та сім брифінгів за підсумками цих дискусій, ініційовано розгляд п’яти законопроектів, організовано вісім виставок у парламенті з тематики прав людини. Низка цих заходів мала привернути увагу до тематики прав людини, акцентувати увагу на ключових проблемах, які потребують правового врегулювання, продемонструвати готовність членів парламенту до широкого діалогу з громадянським суспільством, органами державної влади з метою напрацювання законодавчих ініціатив, на які очікує суспільство.

В ході урочистого засідання виступили: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, Керівник Моніторингової Місії ООН з прав людини Матільда Богнер, Надзвичайний та Повноважний Посол Німеччини в Україні Анки Фельдгузен, Надзвичайний та Повноважний Посол Грецької Республіки Васіліос Борновас, Директор Інституту держави і права імені В.М, Корецького НАН України Юрій Шемшученко, Міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Оксана Кодяда, народній депутат України Наталія Королевська, Заступник міністра юстиції України Валерія Коломієць, керівниця проекту «Просування гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в рамках реформи децентралізації в Україні Нургуль Асілбекова, Заступник голови Комітету Неллі Яковлєва, голова підкомітету з прав людини Тарас Тарасенко, радник з правових питань УВКБ ООН Лідія Кузьменко, представниця Центру прав людини ZMINA Олена Луньова.

 В урочистому засіданні Комітету взяли участь: народні депутати України Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, члени Уряду, представники посольств, консульств та міжнародних місій в Україні, представники міжнародних і національних громадських організацій.