Експертне обговорення на тему: «Запровадження засад перехідного правосуддя як передумови підготовки до постконфліктного періоду, деокупації територій та реінтеграції населення»

27 листопада 2019, 12:33

 

26 листопада 2019 року в Комітеті відбулось експертне обговорення на тему: «Запровадження засад перехідного правосуддя як передумови підготовки до постконфліктного періоду, деокупації територій та реінтеграції населення».

Відкриваючи захід Заступник голови Комітету Неллі Яковлєва зазначила, що сьогоднішнє експертне обговорення є логічним продовженням серії заходів, в ході яких ми шукаємо професійні відповіді на ті гострі питання, які зараз стоять перед суспільством. Як забезпечити права людини в період врегулювання конфлікту та в пост-конфліктний період? Що має зробити держава для того, щоб зменшити страждання громадян? Яким чином нам будувати засади спільного співжиття у період миробудівництва? Це всі ті питання, на які ми маємо знайти відповіді.

«Ми маємо на законодавчому рівні врегулювати ті явища та поняття, які виникли під час збройного конфлікту. Перехідне правосуддя має стати базовим концептом для процесу миробудівництва в Україні. Ми маємо гармонізувати національне право із міжнародним гуманітарним правом», - зауважила Неллі Яковлєва.

Заступник Голови Комітету повідомила учасників заходу про 5-денне виїзне засідання в Донецькій та Луганській областях, яке Комітет з прав людини провів у жовтні цього року, в ході якого визначилась низка проблем, які можна вирішити без прийняття стратегічних рішень. Зокрема, це усунення необґрунтованих перешкод в свободі пересування громадян через  КПВВ. Для цього достатньо виділення фінансових ресурсів для облаштування КПВВ належною інфраструктурою (санітарно-гігієнічні зони, медичні пункти, укриття від непогоди тощо). Також забезпечення гідних умов життя людей поруч з лінією розмежування. Для цього необхідне забезпечення людей продуктами харчування, налагодження комунальної інфраструктури, медична допомога, освіта, налагодження системи виплат пенсій та державних допомог людям.  Своєчасна реалізація цих завдань потребує також комплексного постійного моніторингу роботи КПВВ та умов життя людей в «сірій зоні». Наш Комітет спільно з неурядовими організаціями вже почав проводити цю роботу.

Також Неллі Яковлєва відзначила необхідність вирішення пріоритетних проблем ВПО, серед яких: реалізація майнових прав на тимчасово окупованих територіях, відновлення виборчого права внутрішньо переміщених осіб та врегулювання питання користування землею, яка знаходиться в зоні ООС.

До стратегічних рішень Заступник Голови Комітету віднесла забезпечення прав і свобод громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях: документування українськими документами, освіта за українськими стандартами, виплати належних громадянам України пенсій та державних допомог, забезпечення трансляції українського контенту на  непідконтрольних територіях.

   В ході обговорення учасники заходу обговорили найбільш актуальні виклики, пов’язані із подоланням наслідків збройного конфлікту: переслідування і покарання винних у скоєнні воєнних злочинів і грубих порушень прав людини; підходи до створення національних механізмів відшкодування шкоди жертвам збройного конфлікту; документування подій, які стосуються збройного конфлікту; встановлення історичної правди; інституційні реформи; досвід існуючих діалогових ініціатив.

У заході взяли участь народні депутати України: Ахтем Чийгоз, Ірина Геращенко, Костянтин Касай, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко, Перший заступник Постійного представника Президента України в Автономній Республіці Крим Дар’я Свиридова, представниця України в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Валерія Лутковська, заступник представника Регіонального представництва УВКБ ОНН в Україні Ноель Калхун, керівник відділу правового аналізу та інституційних реформ Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Рінді Франческо, заступник Глави Делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста Роже Рюффі, представники центральних органів виконавчої влади, міжнародних правозахисних та громадських організацій.

Аудіозапис заходу: