Відбулось виїзне засідання Комітету в м. Сєвєродонецьк

25 жовтня 2019, 13:29

25 жовтня 2019 р. відбулось виїзне засідання Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономній Республіці Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин в м. Сєвєродонецьк.

Відкриваючи засідання, Голова Комітету Дмитро Лубінець подякував керівництву Луганської обласної державної адміністрації Віталію Комарницькому за сприяння в організації і проведенні засідання, а також співорганізаторам засідання - Офісу Ради Європи в Україні.

Дмитро Лубінець поінформував учасників заходу, що в рамках проведення виїзних засідань Комітет відвідав Маріуполь, Широкіне, Волноваху, КПВВ «Новотроїцьке», Красногорівку, КПВВ Станиця Луганська, м. Щастя, провів ряд зустрічей у Сєвєродонецьку.

«Ми на власні очі побачили і почули про ті речі, які найбільш турбують як мешканців регіону, так і органи місцевої влади. Без сумніву це допоможе нам визначити першочергові кроки своєї законодавчої діяльності», - зазначив Голова Комітету. «На превеликий жаль, за шість років війни накопичилось безліч соціально-економічних та гуманітарних проблем, з якими щоденно стикаються громадяни по обидва боки лінії розмежування. Хочу запевнити, що Комітет серйозно налаштований на роботу в напрямку їх розв’язання».

Члени Комітету заслухали доповідь Голови Луганської обласної державної адміністрації Віталія Комарницького «Про стан справ щодо забезпечення прав осіб, постраждалих від збройного конфлікту та головні проблеми соціально-економічного відновлення у Луганській області».

В ході обговорення Голова Комітету звернув увагу на найгостріші проблеми регіону, зокрема, про надзвичайну ситуацію державного рівня на об’єктах ЛКСП «Лисичанськводоканал», внаслідок якої без водопостачання та водовідведення залишається близько 30 000 жителів м. Лисичанська; про закрите пологове відділення ЦМЛ ім. Тітова; школи та дитячі садочки.

В ході засідання заступник Міністра ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Олексій Ілляшенко поінформував членів Комітету стосовно забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб, зокрема про стан забезпечення їх житлом, а також про проблеми цивільного населення, яке мешкає вздовж лінії розмежування, відшкодування їм завданих збитків, розмінування територій, надання гуманітарної допомоги, інвестиції.

Учасники заходу обговорили питання відновлення і розвитку транспортної інфраструктури, неможливості цільового використання земель, проблеми оподаткування; заслухали інформацію про стан справ у медичній і освітній сферах,  проблеми пенсійного і соціального забезпечення внутрішньо переміщених осіб, обговорили існуючі складності, пов’язані з видачею паспортних документів громадянам з тимчасово окупованих територій,  реєстрації актів цивільного стану громадян, зокрема фактів народження та  смерті осіб з непідконтрольних територій.

За наслідками обговорення члени Комітету ухвалили низку рішень з метою вирішення порушених проблемних питань.

Закриваючи засідання, Голова Комітету Дмитро Лубінець запевнив учасників заходу, що всі висловлені ними пропозиції і зауваження будуть узагальнені та проаналізовані Комітетом та використані в подальшій роботі.

На засіданні були присутні члени Комітету:

Лубінець Дмитро Валерійович,

Ткаченко Максим Миколайович,

Горбенко Руслан Олександрович,

Яковлєва Неллі Іллівна,

Умеров Рустем Енверович,

Тарасенко Тарас Петрович,

Касай Костянтин Іванович,

Кузнєцов Олексій Олександрович,

Чийгоз Ахтем Зейтуллайович,

Калаур Іван Романович.

У засіданні також взяли участь народні депутати України Марина Бардіна, Соломія Бобровська, Сергій Шахов, Сергій Вельможний, Вікторія Гриб, Олександр Сухов, Олександр Лукашев, представники органів державної влади, міжнародних організацій, правозахисних громадських організацій.




Фото Олександра Клименка