Відбулося експертне обговорення на тему: «Тимчасово окуповані території: стан справ і перспективи»

01 жовтня 2019, 18:00

1 жовтня 2019 року у Комітеті відбулося експертне обговорення на тему: «Тимчасово окуповані території: стан справ і перспективи».

В ході заходу відбувся обмін думками між народними депутатами України –  членами Комітету, представницею Уряду у Верховній Раді України Іриною Верещук, представниками Меджлісу кримськотатарського народу, громадськості, експертного середовища.

Під час обговорення підіймалися проблемні питання, з якими стикаються мешканці тимчасово окупованих територій та які потребують нагального вирішення, в тому числі з боку Уряду. Зокрема йшлося про проблеми з документуванням осіб,  які мешкають на тимчасово окупованих територіях України, в'їзду осіб на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях та виїзду з них, пенсійного забезпечення внутрішньо переміщених осіб та тих осіб, які мешкають на тимчасово окупованій території України.  

Учасники обговорення зазначили, що вирішення зазначених та інших проблемних питань потребує системного підходу з урахуванням особливостей, притаманних тимчасово окупованим територіям України. Одним із таких шляхів, на думку експертів, є вироблення фундаментальних підходів і визначення державної стратегії  щодо деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Крім того,  відсутність стратегічного бачення у цьому плані може призвести до згортання санкцій щодо держави-агресора та зменшення міжнародного тиску щодо неї. Комітет висловив готовність стати партнером Уряду у цьому напрямку.