Комітет з питань прав людини ініціює відновлення посади Урядового уповноваженого з етнополітики

17 вересня 2019, 18:09

Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин звернувся до Прем’єр-міністра України з проханням створити інституцію Урядового уповноваженого з питань етнонаціональної політики.

Про це під час прес-конференції на тему: «Хто займатиметься питанням етнополітики та міжнаціональних відносин?» повідомив голова Комітету народний депутат Дмитро Лубінець.

«Наразі проблемами національних меншин в Україні займається лише один наш Комітет. У звязку з реорганізацією Міністерства культури єдиний департамент, який напряму опікувався етнополітикою, де-факто ліквідували. Тому на першому засіданні Комітет з питань прав людини звернувся до Премєр-міністра з проханням створити інституцію Урядового уповноваженого з питань етнонаціональної політики. Ми нагадали, що посада Уповноваженого існувала в 2014 році і це було схвально сприйнято представниками нацменшин. Але в квітні 2015 р. без жодних пояснень її ліквідували. В ситуації, коли кожен третій громадянин України так чи інакше має коріння в інших національностях, існування координаційної інституції з питань етнополітики сьогодні є надважливим», - заявив Дмитро Лубінець.

Радниця голови Комітету з питань прав людини Ірина Суслова наголосила, що врахування інтересів людей різних національностей – прямий обов’язок держави.

«Потрібна установа, яка буде координувати діяльність усіх вищих державних структур у сфері етнонаціональної політики. Якщо ми не прийдемо до національних меншин і не запропонуємо механізм чіткої державної політики в цій галузі, то потім вони прийдуть до нас зі своїми вимогами. Адже – це частина населення, потреби якої ми зобов’язані враховувати», - сказала вона. 

Експертка Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко повідомила, що громадськість підтримує ініціативу Комітету.

«Є велике питання, наскільки таке велике міністерство як Міністерство культури, молоді та спорту зможе реалізувати етнополітику? В той же час Президентом вона визначена, як один з пріоритетів. Тому ми вітаємо ініціативу парламентського Комітету з питань прав людини щодо посилення цього напрямку шляхом створення Урядового уповноваженого з питань етнонаціональної політики. Це сигналізуватиме самим нацменшинам та міжнародній громадськості, що національні питання не є вторинними для України», -  відзначила Юлія Тищенко.