В Комітеті відбулася дискусія щодо невиконання судових рішень з поновлення виплати пенсій вимушеним переселенцям

03 липня 2019, 17:25

В рамках виконання контрольної функції в Комітеті за участі народних депутатів України, представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, представників Міністерства соціальної політики України, Міністерства юстиції України, Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, Пенсійного фонду України, Верховного Суду, громадських організацій та засобів масової інформації відбулось обговорення причин та можливих шляхів врегулювання ситуації, що склалась через невиконання рішень судів, винесених після схвалення Верховним Судом рішення у зразковій справі про припинення виплати пенсії внутрішньо переміщеним особам.

Проведення зазначеного обговорення відбулось за ініціативи  БФ «Право на захист», який у своєму зверненні до Комітету надав документальне підтвердження невиконання органами Пенсійного фонду України судових рішень за позовами внутрішньо переміщених осіб про поновлення виплати пенсій та заборгованості по пенсіях, винесених після схвалення Верховним Судом рішення у зразковій справі про припинення виплати пенсії внутрішньо переміщеним особам.

“Ця тема неодноразово піднімалася Комітетом в рамках нашоі співпраці з неурядовими та міжнародними організаціями. Україна є одним з лідерів за зверненнями громадян до ЕСПЛ, зокрема щодо невиплати пенсій, яка є власністю громадян і якої їх ніхто не має права позбавляти, як це зараз відбувається в Україні»,- наголосив Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій  Немиря.

«Я сподіваюся, що наше сьогоднішнє обговорення  дозволить не лише привернути увагу до невиконання судових рішень з поновлення виплати пенсій та заборгованості по пенсіям вимушеним переселенцям, а й дозволить її вирішити». 

У свою чергу координатор адвокації БФ «Право на захист» Дарина Толкач подякувала Комітету за розгляд цього питання та разом із колегами представила правовий аналіз ситуації навколо невиконання відповідних судових рішень, яких наразі вже сотні. Пенсійний фонд виконує рішення лише частково: пенсії виплачуються лише за один місяць і поновлюються поточні виплати, а заборгованості не виплачуються.

«Отримавши позитивні рішення пенсіонери правомірно сподівалися на їхнє виконання. Але, на жаль, цього не відбулося. Вже 40 людей, які отримали позитивні рішення, померли. Скільки ще людей мають померти, перш ніж рішення судів почнуть виконувати?»,- наголосила консультант судового провадження БФ «Право на захист» Олена Приходько.

«Ця проблема є масштабною і ії потрібно вирішувати»,- підкреслила Дарина Толкач.

Заступник голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко повідомила, що після винесення зразкового рішення ВСУ та рішень судів першої інстанції Фонд рекомендував своїм представництвам на місцях  виконувати рішення по справах, які є типовими, і не оскаржувати їх. 

«Ці рішення виконуються за стандартними правилами в межах передбачених повноважень. Ми виплачуємо пенсії за один місяць і поновлюємо поточні виплати. Але ми не можемо виплати заборгованість, оскільки ми не можемо обійти Постанову КМУ 335. Окрім того, не передбачений порядок таких виплат, і у бюджеті не передбачені відповідні кошти»,- сказала вона, додавши, що фонд запропонував зміни до постанов КМУ для полегшення виплати пенсій ВПО.

Керівник експертної групи з питань солідарної системи пенсійного страхування Міністерства соціальної політики України Тетяна Матюх поінформувала, що наразі міністерство розглядає необхідні зміни до підзаконних актів, які б могли покращити ситуацію з виплатою пенсій ВПО.

Керівник Департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду України Расім Бабанли підкреслив, що у цій сфері невиконання чи неналежне виконання рішень судів не зумовлене нечітким формулюванням у відповідному зразковому рішенні.

«В Україні задіяний великий адміністративний ресурс для вирішення цього питання, але, на жаль, в результаті люди похилого віку нічого не отримують. Держава повинна звернути на це увагу і вирішити це питання»,- сказала заступник представника Регіонального представництва УВКБ ОНН в Україні Ноель Калхун  

«Люди помирають, але не можуть дочекатися своїх пенсій. Порушені їхні права і свободи. Це свідчить про відсутність політичної волі та інші пріоритети»,- підсумував Григорій Немиря.

За підсумками проведеного обговорення було вирішено направити звернення Голови Комітету ВРУ з прав людини Григорія Немирі до Президента України, Прем‘єр-міністра України та Голови ВРУ з рекомендаціями для вирішення ситуації у цій сфері.