Парламент ухвалив законопроект щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України

06 червня 2019, 13:18

Сьогодні Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України)№ 3433.

За відповідне рішення проголосувало 230 народних депутатів України.

«Це не звичайний законопроект. Держава Україна заборгувала тим людям, які не є громадянами України, але, коли наша держава знаходилися у небезпеці, вони, як волонтери  прийшли і захищали Україну, поклали свої життя, пожертвували своїм здоров'ям»,- наголосив Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря з парламентської трибуни перед голосуванням за цей законопроект.

 «Від імені Комітету з прав людини я закликаю парламент  прийняти цей законопроект та врегулювати правовий статус для цих осіб».

Метою даного законопроекту, який було зареєстровано у ВРУ ще у листопаді 2015 року, є врегулювання питання щодо визнання іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканості України такими, що перебувають на території України на законних підставах, спрощеного порядку надання таким особам громадянства або видачі таким особам посвідку на тимчасове проживання в Україні на час участі у захисті територіальної цілісності та недоторканості України.

Крім цього, метою законопроекту є захист прав та законних інтересів тих іноземців, які захищали територіальну цілісність України, та є громадянами держави-агресора або інших держав що не визнають територіальну цілісність України, у зв'язку із чим їх добровільне або примусове повернення до країни своєї громадянської належності порушуватиме їхні права.