Відбулося засідання Комітету

15 травня 2019, 16:40

Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Члени Комітету рекомендували ВРУ прийняти у першому читанні та за основу Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони екстрадиції та посилення правового захисту іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканості України, реєстр. № 9264, внесений народними депутатами України Шевченком О.Л., Батенком Т.І. та іншими народними депутатами.

Омбудсмен України Людмила Денісова представила щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за 2018 рік про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні.

(http://www.ombudsman.gov.ua/ua/page/secretariat/docs/presentations/&page=4). Серед існуючих проблем у сфері дотримання прав людини вона звернула увагу на дискримінацію внутрішньо переміщених осіб, зокрема виплату пенсій, соціальної допомоги та компенсації за зруйноване чи пошкоджене майно, та проблеми громадян України, які живуть в анексованому Криму та на окупованій частині території Донбасу.

За результатами обговорення Члени Комітету рекомендували ВРУ включити до порядку денного 10-ї сесії ВРУ заслуховування  доповіді  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за 2018 рік про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні.

Було затверджено рішення Комітету щодо електронної петиції «Законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини – захистити конституційні права громадян»(обговорення питання відбулось 20.03.2019 р.).

У відповідь на  звернення Міністерства культури України було вирішено делегувати Члена Комітету Ірину Суслову  до персонального складу Міжвідомчої робочої групи з питань виконання плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року.

Голова Комітету Григорій Немиря також повідомив, що звернувся з листом до Прем‘єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням визначити час першого засідання Комісії з питань осіб , зниклих безвісті за особливих обставин».

Окрім того, Члени Комітету вирішили звернутися до Голови ВРУ з пропозицією представлення до державних нагород членів постійної делегації ВРУ в ПАРЄ.

Було вирішено запросити на засідання Комітету міністра соціальної Андрію Реву для надання пояснень щодо образливих висловлювань на адресу громадян України, які він зробив під час інтерв‘ю з телерадіокомпанією ВВС.


На засіданні Комітету  15 травня  були присутні наступні народні депутати-члени Комітету:

 

Голова Комітету Григорій Немиря

Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський

Член Комітету Василь Брензович

Член Комітету Ірина Суслова

Член Комітету Рефат Чубаров