Члени Комітету зустрілися з Верховним Комісаром ОБСЄ

15 травня 2019, 16:35

 

Сьогодні Члени Комітету Верховної Ради України з прав людини  провели зустріч з Верховним Комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Ламберто Заньєром.    

Сторони обговорили суспільно-політичну ситуацію в Україні, включаючи захист прав і свобод людини,  та питання інституційного забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері міжетнічних відносин  і захисту прав національних меншин України.

Окремо йшлося про нещодавно ухвалений Закон України про функціонування української мови як державної.

У цьому зв‘язку Ламберто Заньєр наголосив, що важливо при ухваленні подібних законів проводити консультації з представниками національних меншин та міжнародних організацій. Він також підкреслив, що Україна має виконувати свої міжнародні зобов‘язання, в тому числі перед Радою Європи.

Окрім того, Верховний Комісар привітав продовження перехідного періоду імплементації мовної статті закону "Про освіту" з 2020 до 2023 року.

У свою чергу Голова Комітету наголосив на важливості моніторингу їхнього виконання Комітетом. Він також нагадав, що Комітет неодноразово звертався до Голови ВРУ Андрія Парубія та народних депутатів із пропозицією щодо широкого діалогу з представниками національних меншин та отримання експертизи міжнародних організацій при розробці зазначених законопроектів.

Член Комітету Ірина Суслова зауважила, що не зважаючи на те, що Закон про мову вже ухвалений і учора підписаний головою ВРУ, на сайті праламенту досі не з’явився його текст. Вона також наголосила на важливості створення окремого державного органу, який би займався питаннями національних меншин, та звернулася до Верховного Комісара з проханням сприяти цій ініціативі.

За словами Члена Комітету Василя Брензовича, закон про мову був розроблений окремими депутатами, а не профільним міністерством. Він також наголосив, що цей закон має регулювати питання використання української мови та мов національних меншин, а не лише української мови.

У зустрічі брали участь Голова Комітету Григорій Немиря, Член Комітету Василь Брензович та Член Комітету Ірина Суслова.