Комітет заслухав інформацію КМУ щодо виконання Закону про зниклих безвісті

10 квітня 2019, 16:18

Сьогодні у  Комітеті  Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин було заслухано інформацію Кабінету Міністрів України про вжиті заходи та результати розгляду відкритого звернення Комітету від 14 березня 2019 року щодо невідкладного забезпечення виконання Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти».

Нагадаємо, що відповідний закон вступив в силу 2 серпня 2018 року, і, відповідно до його прикінцевих положень, в термін до 2 листопада 2018 року мали бути створені відповідні інституції для його виконання, зокрема створена Комісія з питань зниклих безвісті осіб та створений Реєстр зниклих безвісті осіб. Комітет делегував до цієї Комісії Члена Секретаріату Комітету Юрія Бузницького та Представника ГО Українського інституту з прав людини  Валерію Лутковську.

Станом на сьогодні - через понад п‘ять місяців після кінцевого терміну - відповідні вимоги закону так і не реалізовані. Комісія та реєстр не створені. 3 грудня 2018 року та 4 березня 2019 року  Комітет звертався до Прем‘єр-міністра України Володимира Гройсмана з вимогою надати інформацію щодо стану виконання закону. Згідно з відповіддю КМУ на лист Комітету від  3 грудня 2018 року, у вересні минулого року був ухвалений план щодо імплементації закону. Відповідь на лист від 4 березня не отримана. 

13 березня Комітет заслухав інформацію Кабінету Міністрів України, міністерств та інших державних органів (відповідно компетенції) щодо стану виконання Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» (від 12.07.2018 р. № 2505-VIII). За результатами обговорення було зроблене відкрите звернення до КМУ щодо ситуації, яка склалася з імплементацією Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти», опубліковане, зокрема в газеті «Голос України».

У відповідь Прем‘єр-міністр України Володимир Гройсман доручив вжити відповідні заходи та надати Комітету відповідну інформацію.

За словами Голови Комітету Григорія Немирі, фактично основна відповідь на відкрите звернення надійшла від МВС, де зокрема повідомляється, що 3 квітня на засіданні КМУ було розглянуто проект розпорядження КМУ «Про створення Комісії з питань осіб , зниклих безвісті за особливих обставин», яким також затверджується її персональний склад. Окрім того, 7 березня МВС внесло на розгляд Уряду розроблені проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісті за особливих обставин» та проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку створення та діяльності пошукових груп».

«По суті, ми фактично повернулися до того стану, який мав би бути на кінець жовтня 2018 року. Але зараз у нас квітень 2019 року. Комісію і реєстр не створено. Закон України не виконується в ніхто не несе за це відповідальність»,- наголосив Григорій Немиря.

 «Мені дуже прикро, що цей закон не виконується. Але можу повідомити, що на засіданні КМУ 3 квітня було не лише розглянуто, а й затверджено проект розпорядження КМУ «Про створення Комісії з питань осіб , зниклих безвісті за особливих обставин» відповідне розпорядження»,- сказав Заступник начальника Департаменту по взаємодії МВС з КМУ та іншими органами виконавчої влади МВС Юрій Лотоцький.

Директор Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Владислав Власюк повідомив, що усі відповідні документи перебувають у Секретаріаті КМУ, але дата розгляду цих документів урядовими документами досі невідома. Окрім того, за його словами, звернення Комітету ВРУ з прав людини до КМУ щодо виконання закону про зниклих безвісті пришвидшило процес розгляду цих документів.

За словами Заступника начальника відділу пошукової роботи Управління цивільно-військового співробітництва Міністерства оборони Михайла Котлевського, міністерство  не припиняє вести облік осіб зниклих безвісті.

«15 березня під час прес-конференції ми виступили зі зверненням до Президента та Прем’єр-міністра з проханням надати відповіді, чому не виконується закон. Але досі нам ніхто не відповів»,- сказала Голова ГО «Об’єднання рідних безвісти зниклих  «НАДІЯ» Ядвіга Лозинська.

«Я неприємно вражена від почутого. У громадян України різні права. За частину громадян борються, їм допомагають, а інші кинуті напризволяще»,- сказала Лариса Шевандіна, ГО «Об’єднання рідних безвісти зниклих  «НАДІЯ» 

Інша представниця ГО «Надія» Солодухіна Вікторія закликала присутніх  при складанні реєстрів взяти за основу списки зниклих безвісті, які склав Комітет Червоного Хреста.

Член Комітету Рефат Чубаров закликав провести зустріч Членів Комітету з Прем‘єр-міністром України Володимиром Гройсманом для обговорення зазначеного питання.

Наприкінці обговорення, Григорій Немиря констатував, що для обговорення зазначеного питання до Комітету не прийшов жоден член КМУ або заступник міністра, які були запрошені заздалегідь.

«Це відбулося другий раз поспіль під час розгляду цього питання. Я розцінюю це як неповагу до прав людини з боку КМУ. Це бездіяльність Уряду щодо виконання закону, який має очевидну гуманітарну складову. Потрібно звертатися до суду»,- сказав він.