Голова Комітету закликав владу негайно виконати закон про зниклих безвісті

18 березня 2019, 14:11

Сьогодні Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря закликав Кабінет Міністрі України негайно виконати Закон України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти».

«Хочу наголосити на неприпустимій ситуації, яка склалася з невиконанням закону України  про зниклих безвісті. З помпою його було прийнято в липні минулого року, а в серпні він набув чинності. Більше півроку вже минуло, а закон про зниклих безвісті громадян України не виконується: не створено Комісію з питань зниклих безвісті, не розроблений порядок функціонування пошукових груп, не почав діяти єдиний реєстр зниклих безвісті», - сказав він під час засідання Погоджувальної Ради ВРУ.

За словами Григорія Немирі, минулого тижня Комітет ВРУ з прав людини розглядав це питання, але жоден представник КМУ, відповідальні за реалізації цього закону, не з‘явився на це засідання. Саме тому за дорученням Комітету він направив відкрите звернення до КМУ щодо невідкладного забезпечення виконання закону України про зниклих безвісті і передав його присутньому на засіданні Погоджувальної Ради Віце-прем'єр-міністру України.

Нагадаємо, що 12 липня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» (№ 2505-VIII), який набув чинності 02 серпня 2018 року. Цим Законом  врегульовуються суспільні правовідносини, які пов’язані з набуттям правового статусу осіб, зниклих безвісти в умовах збройного конфлікту,  у зв’язку з воєнними діями, заворушеннями всередині держави, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, іншими подіями, що можуть спричинити масову загибель людей, а також осіб зниклих безвісти за будь-яких інших обставин.

Окрім того, Григорій Немиря підкреслив, що на розгляд парламенту вчергове не винесені основні законопроекти стосовно захисту прав і свобод внутрішньо переміщених осіб – законопроект щодо виплати пенсій ВПО і законопроект про забезпечення їхніх виборчих прав. 

«Це питання я вже лише офіційно більше тридцяти разів підіймав на засіданні Погоджувальної Ради. Але жодного результату. Це, на жаль, знову підтверджує політику прямої і непрямої дискримінації, яка реалізується владою до відношенню до  вимушених переселенців», - сказав він.

Мова йде про Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян), №6240, який було зареєстровано більше,  ніж півтора роки тому, та Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян № 6692, який було розроблено за сприяння міжнародних і неурядових організацій та зареєстровано більше року тому.

«І що ми маємо сьогодні .. Суперпатріотичні заяви і биття себе в груди, вихваляння однієї людини і паплюження усіх інших на фоні дискримінації вимушених переселенців, на фоні ганебного невиконання закону про зниклих безвісті», - сказав він, завершуючи свій виступ.