Відбулося засідання Комітету

13 березня 2019, 17:15

Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Члени Комітету рекомендували ВРУ включити до порядку денного та прийняти за основу і в цілому Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про звернення громадян" (щодо реалізацій конституційного права на звернення особами, які визнані судом недієздатними), реєстр. № 10041, внесений народними депутати України Немирею Г.М., Сусловою І.М. іншими народними депутатами.

Було заслухано інформацію Кабінету Міністрів України, міністерств та інших державних органів (відповідно компетенції) щодо стану виконання Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» (від 12.07.2018 р. № 2505-VIII).

Нагадаємо, що відповідний закон вступив в силу 2 серпня, і, відповідно до його прикінцевих положень, в термін до 2 листопада мали бути створені відповідні інституції для його виконання, зокрема створена Комісія з питань зниклих безвісті та створений Реєстр зниклих безвісті. Комітет делегував до цієї Комісії Члена Секретаріату Комітету Юрія Бузницького та Члена Експертної Ради при Комітеті Валерію Лутковську.

За словами Голови Комітету Григорія Немирі, станом на сьогодні - через чотири місяці після кінцевого терміну - відповідні вимоги закону так і не реалізовані. Комісія та реєстр не створені.  4 грудня 2018 року та 4 березня 2019 року  Комітет звертався до Прем‘єр-міністра України Володимира Гройсмана з вимогою надати інформацію щодо стану виконання закону. Згідно з відповіддю КМУ на лист Комітету від 4 грудня, у вересні минулого року був ухвалений план щодо імплементаціі закону. Відповідь на лист від 4 березня не отримана. 

«Станом на сьогодні у нас не виконується цей закон, і я, як голова Комітету, не бачу жодної зрозумілої причини, чому цей закон не виконується»,- наголосив Григорій Немиря.

На засідання Комітету для обговорення зазначеного питання не прийшов жоден член КМУ або заступник міністра, які були запрошені заздалегідь.

Директор Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Владислав Власюк повідомив, що реєстр зниклих безвісті не може бути створений без рішення Комісії з питань зниклих безвісті, яка наразі ще не створена. Розпорядження щодо її створення знаходиться в КМУ.

У цьому зв‘язку Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський запропонував  звернутися до КМУ з вимогою провести службове розслідування та притягнути до відповідальності винних.

«Ми звертаємося до всіх, щоб знайти наших хлопців. Але, на жаль, поки це безрезультатно. Отримуємо лише відписки»,- сказала Голова ГО «Об’єднання рідних безвісти зниклих  «НАДІЯ» Ядвіга Лозинська.

«Я глибоко обурена таким байдужим ставленням до загиблих, зниклих безвісті та членів їхніх сімей»,- наголосила інша представниця ГО «Надія» Солодухіна Вікторія.

Члени Комітету вирішили зробити відкрите звернення до КМУ щодо ситуації, яка склалася з імплементацією Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти», та опублікувати його в газеті «Голос Украіни».

Було вирішено рекомендувати ВРУ провести цього року парламентські слухання на тему: «Розслідування злочинів, вчинених під час мирних акцій протесту – Революції Гідності. Чого не вистачило правоохоронним органам для результативного закінчення даних розслідувань?»  та провести відповідні міжкомітетські слухання. 



На засіданні Комітету  13 березня були присутні наступні народні депутати-члени Комітету:

 

Голова Комітету Григорій Немиря

Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський

Член Комітету Василь Брензович

Член Комітету Ірина Суслова

Член Комітету Рефат Чубаров