Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин

19 грудня 2018, 16:57

Враховуючи, що порушені питання потребують законодавчого невідкладного врегулювання, та беручи до уваги зауваження КМУ, Комітету ВРУ з питань соціальної політики та громадськості, члени Комітету рекомендували ВРУ прийняти у першому читанні та за основу Проект Закону про правовии? статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за і?і? межами, реєстр. No 8205, внесении? народними депутатами України Шухевичем Ю.-Б. Р., Геращенко І.В. та іншими народними депутатами, та створити на базі Комітету ВРУ з прав людини робочу групу для доопрацювання зазначеного законопроекту до другого читання з урахуванням висловлених зауважень.

Члени Комітету рекомендували ВРУ прийняти у першому читанні та за основу Проект Закону про внесення змін до деяких законів України з питань забезпечення захисту прав внутрішньо переміщених осіб, реєстр. No 8332, внесении? Кабінетом Міністрів України, а Проект Закону про внесення змін до деяких законів Украі?ни з питань забезпечення захисту прав внутрішньо переміщених осіб, реєстр. No 8332-1, внесении? народним депутатом України Вілкулом О.Ю., повернути на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи.

Було розглянуто звернення Члена Комітету Ірини Суслової про узгодження остаточної редакції окремих норм проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України), реєстр. № 3433 (друге читання). Члени Комітету затвердили 5 поправок до зазначеного законопроекту та рекомендували ВРУ прийняти його в другому читанні та в цілому.

Окрім того,  Богдан Крикливенко від імені ГО «Український інститут з прав людини» презентував проект Закону України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою захисту прав внутрішньо переміщених осіб та мешканців тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей щодо перетину державного кордону України».

Було розглянуто звернення Міністерства інформаційної політики України  делегувати представника Комітету до складу міжвідомчої робочої групи з питань розробки та ведення реєстру порушення прав журналістів на тимчасово окупованих територіях України з 2014 року.


На засіданні Комітету  19 грудня були присутні наступні народні депутати-члени Комітету:

Голова Комітету Григорій Немиря

Заступник Голови Комітету Георгій Логвиський

Член Комітету Василь Брензович

Член Комітету Ірина Суслова

Член Комітету Рефат Чубаров