Голова Комітету: влада здійснює політику з дискримінації вимушених переселенців

17 грудня 2018, 15:17

Сьогодні  Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря наголосив, що влада України реалізує політику прямої і непрямої дискримінації внутрішньо переміщених осіб.


«Сьогодні багато говорять про важливу подію в історії України -  про створення єдиної помісної української церкви, про єднання і про духовність. Саме на такому фоні ще більше резонує ситуація, яка вже є системною, невипадковою і яка, на жаль, є свідченням політики прямої і непрямої дискримінації вимушених переселенців, що проводиться в Україні», - сказав він під час засідання Погоджувальної Ради ВРУ.


«Адже, як можна говорити, що такої політики немає, якщо вже більше року свідомо гальмується розгляд у Верховній Раді двох законопроектів - Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян), №6240, який було зареєстровано більше,  ніж півтора роки тому і досі навіть не розглянуто профільним Комітетом, та Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян № 6692, який було розроблено за сприяння міжнародних і неурядових організацій, зареєстровано більше року тому та розглянуто профільним Комітетом більше року тому».

 

За його словами, добре відомо, що  від 300 до 400 тисяч українських громадян зараз не мають доступу до пенсії, а більше півтора мільйони наших співгромадян (ВПО) дискриміновані щодо своїх виборчих виборчих прав.

 

«Адже, коли ми говоримо, що наближаються вибори, то ми маємо говорити не про кандидатів, а про людей, які можуть чи не можуть мати право голосу на цих виборах. Коли ми говоримо про непосильні тарифи, то ми маємо говорити про наших громадян, які навіть пенсію не можуть отримати», - підкреслив Григорій Немиря.

 

«Зараз як раз час задуматися, чи не занадто у нас  пустопорожньої риторики, і замало конкретних дій».