Комітетські слухання на тему: «Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції»

18 лютого 2015, 10:20

18 лютого 2018 р. Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин провів комітетські слухання на тему: «Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції». 

"Вперше в своїй історії Україна зіткнулася з проблемою внутрішньо переміщених осіб. На  жаль, сьогодні ця проблема, що торкається більше 1 мільйона громадян України, досі не усвідомлена державою як стратегічна та нагальна",- сказав Голова Комітету Григорій Немиря, відкриваючи слухання.

За його словами, ця проблема стосується безпеки та прав людини.

"На одній стороні медалі ми маємо державну безпеку, а на іншій - безпеку людини. Але міркування державної безпеки не повинні здійснюватися за рахунок  безпеки людини. Це є викликом для нас",- зазначив Григорій Немиря.

Народний депутат України (Фракція "Батьківщина) Олена Шкрум повідомила, що в Україні наразі найбільша кількість внутрішньо переміщених осіб в Європі з 1943 року, а наша держава продовжує замовчувати цю проблему. 

"Ця проблема є глобальною. Зараз у нас найбільша кількість внутрішньо переміщених  осіб у Європі з часів завершення Другої світової війни, а українська влада замовчує цю проблему та намагається штучно зменшити кількість таких людей. Це є неприпустимим",- сказала вона.

За словами Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської у нашій державі відсутня єдина державна політика щодо внутрішньо переміщених осіб.

"Ми вважаємо, що внутрішньо переміщені особи є проблемою для держави. Я категорично з цим не згодна. Ці люди можуть стати потенціалом для економічного розвитку держави, але для цього нам потрібна державна політика", - підкреслила вона.

Голова Фракції "Батьківщина", член Комітету Юлія Тимошенко закликала Прем'єр-міністра України взяти під свій особистий контроль координацію дій всіх гілок виконавчої влади щодо вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб та громадян, які проживають на тимчасово окупованій території України і на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції.

"Таку координацію в змозі забезпечити лише прем'єр-міністр України. Тільки так ми зможемо дійсно помогти нашим громадянам",- сказала вона. "Ми не повинні відкидати проблему внутрішньо переміщених осіб, ми не повинні відрізати Донбас та Крим. В жодному разі ми не повинні ставити людей у ситуацію, коли їм доведеться обирати собі іншу Батьківщину, бігти до іншої країни. Україна має залишатися  єдиною Батьківщиною та родиною для цих людей".

У свою чергу Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко закликала до скоординованих дій влади для вирішення цієї проблеми та подякувала волонтерам за надзвичайну допомогу, яку вони надають постраждалим.

Екс-губернатор Донецької області Сергій Тарута закликав створити орган, якій буде займатися проблемами внутрішньо переміщених осіб та людей, які перебувають у зоні АТО.

"На жаль, вже минуло 10 місяців, а ми адекватно не реагуємо на проблеми, які виникли", - сказав він.  Сергій Тарута запропонував встановити особливий режим у зоні бойових дій для забезпечення евакуації людей  (наявність броньованих машин для вивозу людей, медична та інша допомога) та розпочати надавати населенню інформацію через службу надзвичайних ситуацій та ЗМІ щодо правил поводження у надзвичайних ситуаціях (обстрілах, тощо)".

Член Комітету Георгій Логвинський наголосив на необхідності розробки плану дій для вирішення проблем у цій сфері та закликав уряд, парламент і суспільство до спільних дій. Крім того, він повідомив про законопроекти, зареєстровані цього тижня з метою вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб:

- Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб (реєстр. № 2166);

- Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (щодо компенсації вартості пошкодженого майна) (реєстр. № 2167).

У свою чергу Голова Моніторингової місії ООН з прав людини Армен Арутюнян наголосив на необхідності перегляду відповідно до міжнародних норм та практик наказу СБУ від 21 січня щодо тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів вздовж лінії зіткнення у межах Донецької та Луганської областей.

"Затверджений СБУ порядок не відповідає міжнародним нормам та порушує права громадян України. Ми наполегливо рекомендуємо внести до нього зміни",- сказав він.

Представник громадської організації "Право на захист" Дмитро Наталуха зауважив, що внутрішньо переміщені особи можуть стати рупором інформаційної політики держави, та у цьому зв'язку закликав зробити їх досвід спілкування з державними органами максимально позитивним.

"Ці наші громадяни найбільш ефективно можуть допомогти боротися з інформаційною війною Росії, але для цього держава повинна зробити все можливе для вирішення їхніх проблем",- сказав він.

За результатами слухань з метою підвищення ефективності законодавчого та інституційного впливу держави на процес допомоги внутрішньо переміщеним особам та громадянам України, які проживають в Автономній Республіці Крим та районах проведення антитерористичної учасники, було запропоновано проект рекомендацій слухань, якій планується ухвалити наступного тижня:

- Верховній Раді забезпечити ухвалення законодавчих змін та  проведення у квітні 2015 року парламентських слухань на тему: "Про державну політику щодо соціального захисту та забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб";

- Уряду щодо розроблення низки законопроектів та внесення змін у ряд постанов КМУ;

- СБУ щодо внесення змін до наказів СБУ.

У слуханнях взяли участь представники Кабінету Міністрів України, Адміністрації Президента України, дипломатичних місій, міжнародних організацій, громадських організацій та провідні експерти.