Голова Комітету взяв участь у міжнародній конференції щодо уточнення долі та місцезнаходження зниклих безвісти осіб

04 жовтня 2018, 12:08

Сьогодні Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря взяв участь у першій міжнародній Конференції з інтегрованих дій  щодо уточнення долі та місцезнаходження зниклих безвісти осіб та підтримки їхніх сімей, яку проводить Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

 

Метою цієї конференції є підтримка та зміцнення дій влади, що стосуються тяжкого становища сімей осіб, які зникли безвісти внаслідок конфлікту в Україні. МКЧХ запропонував владним органам та органам, що приймають рішення, платформу для обговорення, створення робочої мережі та обміну досвідом, надаючи учасникам інформацію та найкращі практики, які використовуються при створенні ефективних механізмів для забезпечення координації та комплексної відповіді на потреби сімей.

 

«Для мене велика честь привітати учасників цієї конференції від імені Верховної Ради України. Війна на Сході зачіпає і мене особисто: я народився у Донецьку і біль усіх постраждалих - це і мій біль. Тому я активно залучений до допомоги нашим громадянам, які зазнали страждань через цю війну», - сказав Григорій Немиря.

 

«Ми ніколи не могли уявити собі, що в нашій країні, у Європі може розгорнутися війна. І це у 21-му столітті, після закінчення Холодної війни. Тому ця конференція є дуже важливою для нас, оскільки вона надає можливість обмінятися досвідом, тим, як співпрацювати з міжнародними організаціями, тим, що робити в ситуації, що склалася через збройну агресію Росії, тим, як допомогти постраждалим».

 

Окрім того, він наголосив, що Комітет ВРУ з прав людини уважно слідкує за імплементацією нещодавно прийнятого Закону «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти», який вступив в силу 2 серпня  цього року, зокрема щодо створення Комісії по зниклим безвісті, запровадження необхідних юридичних процедур, роботою державних органів у цій сфері, тощо.

 

«Зниклі безвісті, їхні свідчення, їхній біль, надання відповідей їхнім сім’ям - це наше спільне завдання. Вони потребують на нашу допомогу- юридичну, матеріальну та психологічну, їм потрібні відповіді. Влада на всіх рівнях має допомагати у пошуках таких осіб. Україна зіткнулася з цією проблемою чотири роки тому і тепер Ваша країна має докласти усіх можливих зусиль для вирішення проблем цих людей», - сказав Голова Делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста  в Україні Алан Ешліман.

 

У свою чергу Міністр з питань тимчасово окупованих територій та ВПО України Вадим Черниш розповів про роботу міністерства у цій сфері.

 

«Ознакою цивілізованого суспільства є повага до норм міжнародного гуманітарного права. Людина - це головна цінність і наш обов‘язок допомогти людям, які постраждали від конфлікту на Сході»,- зазначив він.

 

У конференції брали участь Міністр з питань тимчасово окупованих територій та ВПО України Вадим Черниш, Голова Делегаціі? МКЧХ в Украі?ні Aлан Ешліманн, народні депутати України, представники органів держаної влади, представники міжнародних та громадських організацій, експерти.