Голова Комітету: Уряд продовжує політику дискримінації вимушених переселенців

03 вересня 2018, 15:17

 

Сьогодні Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря наголосив, що влада України продовжує вести політику прямої і непрямої дискримінації внутрішньо переміщених осіб.

 

«На жаль, в порядку денному ВРУ на цей тиждень знову відсутні законопроекти щодо захисту прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Як голова Комітету, я вимушений констатувати, що в Україні продовжується практика прямої і непрямої дискримінації вимушених переселенців. Заморожено розгляд законопроекту № 6240 про виборчі права наших з вами співгромадян, які не за своєю волею вимушені були покинути місця свого постійного проживання, та законопроекту № 6692 щодо виплати пенсій вимушеним переселенцям.  І все це відбувається на фоні псевдопатріотичної риторики», - сказав він під час засідання Погоджувальної Ради ВРУ. 

 

Мова йде про Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян), №6240, який було зареєстровано більше,  ніж півтора роки тому, та Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян № 6692, який було розроблено за сприяння міжнародних і неурядових організацій та зареєстровано більше року тому

 

Григорій Немиря також вчергове звернувся до Першого віце-прем‘єр-міністра України Степана Кубіва з вимогою скасувати незаконні антиконституційні постанови Уряду, які дискримінують і вводять практику принизливих перевірок внутрішньо переміщених осіб, чим прямо і непрямо порушуються їхні права, зокрема право на свободу вільного пересування.

 

Окрім того, він нагадав, що КМУ має невідкладно забезпечити виконання Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року (затвердженого розпорядженням КМУ від 23 листопада 2015 року №1393-р) в частині реалізації заходів щодо звільнення заручників та відновлення їхніх прав, зокрема ще у другому кварталі 2016 року відповідні міністерства за участі громадських і міжнародних організацій (за згодою) мали розробити та подати на розгляд КМУ законопроект про захист прав і свобод цивільних полонених та членів їхніх родин. Проте, до цього часу Уряд не вніс такого законопроекту на розгляд ВРУ.

 

«Чому Кабінет Міністрів  не робить того, що має виконати відповідно до Національної стратегії з прав людини? Термін виконання цього пункту – це другий квартал 2016 року. Чому відповідні міністерства не розробили такий законопроект? Степане Івановичу [Кубів], я звертаюся до Вас із проханням порушити це питання на засіданні Уряду», - наголосив Григорій Немиря.