Прийнято Закон про правовий статус осіб, зниклих безвісти

12 липня 2018, 10:52

Сьогодні Верховна Рада України прийняла у другому читанні  і в цілому Проект Закону про правовий статус осіб, зниклих безвісти, реєстр. № 5435.

За відповідне рішення проголосувало 238 народних депутатів.

«Прийняття цього законопроекту у другому читанні і в цілому – це питання особливої відповідальності всіх народних депутатів. Сьогодні Україна як держава вперше стикається з масовим зникненням людей у зоні бойових дій. Подумайте в якій ситуації знаходяться родичі зниклих безвісті - не просто зниклих безвісті, зниклих безвісті під час війни. Наш обов‘язок, щоб родичі цих людей знали, що держава про них піклується», - наголосив Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря, представляючи законопроект з парламентської трибуни.

Нагадаємо, що наприкінці травня Комітет ВРУ з прав людини розглянув на своєму засіданні законопроект № 5435 і рекомендував ВРУ прийняти його в другому читанні  і в цілому. До законопроекту, в розробці якого брали участь міжнародні та громадські організації, в тому числі Міжнародний Комітету Червоного Хреста,  було подано 132 поправки, дві третини з яких враховано.

При підготовці законопроекту до другого читання  було враховано положення Проекту Закону про правовий статус осіб, зниклих безвісти, реєстр. № 5435-1, та поправку народного депутата Мустафи Найєма № 117 щодо доповнення  Кримінального кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2001 р., № 25-26, ст. 13) статтею 1461 щодо визначення насильницького зникнення та покарання за нього.

Ухвалення зазначеного законопроекту дозволить належним чином врегулювати правовий статус осіб, зниклих безвісти, забезпечити належний правовий захист таких осіб та їхніх родичів, а також врегулювати питання їхнього розшуку у відповідності до стандартів міжнародного гуманітарного права, міжнародного права прав людини та рекомендацій Ради Європи. 

За даними  Міжнародного Комітету Червоного Хреста, за чотири роки війни в Україні зникли безвісті понад 1,5 тисячі осіб, майже тисяча неідентифікованих тіл.

«Ухвалення цього законопроекту – це наш борг перед українським суспільством. Цей закон вперше регулює правовий статус осіб зниклих безвісті, створює окремий орган - комісію, яка буде опікуватися розшуком таких осіб та контактами з їхніми родичами, запроваджує кримінальну відповідальність  за здійснення злочину насильницького зникнення (відповідно до міжнародної Конвенції, до якої приєдналася Україна)», - зазначив Григорій Немиря.

«Дуже важливо, щоб КМУ не зволікав з  необхідними кроками для введення в дію цього закону, щоб така комісія запрацювала, щоб в бюджеті на наступний рік було передбачено необхідні для цього кошти».

У свою чергу Віце-спікер ВРУ, один з авторів законопроекту № 5435 Ірина Геращенко подякувала профільному Комітету ВРУ з прав людини та його Голові Григорію Немирі за оперативну підготовку документу до другого читання.

«Це дуже чутливе питання. Наше завдання подбати про родичів зниклих безвісті і дати їм шанс отримати відповіді стосовно долі своїх близьких», - зазначила вона.