Голова Комітету закликав Уряд виконати рішення суду щодо відновлення прав і свобод вимушених переселенців

09 липня 2018, 13:04

Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря закликав Кабінет Міністрів України виконати рішення Київського апеляційного адміністративного суду щодо скасування нормативних актів стосовно перевірок вимушено переміщених осіб задля отримання пенсій та соціальних виплат.

«Київський апеляційний адмінсуд ухвалив рішення стосовно скасування принизливих перевірок переселенців для отримання пенсій та соціальних виплат. Рішення суду вже набрало законної сили,  і це означає, що мають бути скасовані або внесені зміни в постанови Уряду № 365 та № 637. Уряд має без зволікань виконати це рішення»,- сказав він під час засідання Погоджувальної Ради ВРУ.

Нагадаємо, що 4 липня Київський апеляційний адмінсуд підтримав позицію Окружного адмінсуду, який скасував нормативні акти КМУ стосовно перевірок переселенців задля отримання пенсій та соціальних виплат. Рішення апеляційного суду набрало законної сили.

Позов проти рішень Кабміну ініціював голова Громадського комітету захисту конституційних праві і свобод громадян, екс-голова Української Гельсінської спілки з прав людини Микола Козирев. Він вимагав скасування постанови КМУ від 8 червня 2016 року № 365, п. п. 7, 8, 9, 13 Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, затвердженого Постановою КМУ від 8 червня 2016 року № 365 та абз. 10 п. 1 Постанови КМУ "Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам" № 637 від 5 листопада 2014 року. 

Окрім того, Григорій Немиря вчергове, а саме в шістнадцятий раз, заявив, що до порядку денного ВРУ не включений законопроект № 6692, який  стосується права на отримання пенсій, в першу чергу, вимушеними переселенцями та громадянами України, які перебувають у зоні конфлікту, та законопроект № 6240 щодо забезпечення реалізації  виборчих прав цієї категорії громадян України.

«Я вимагаю в найкоротші терміни внести ці два законопроекти на розгляд парламенту. Законопроект № 6692 пропонує механізми, які полегшать виплати пенсій цім категоріям громадян України, а законопроект № 6240 відновлює виборчі права вимушених переселенців»,- сказав він.

«Ми говоримо про ЦВК, ми говоримо про інші речі, але ігноруємо той факт, що знову на наступних парламентських виборах десятки, сотні тисяч українських громадян можуть бути позбавлені права голосу».

Голова Комітету також висловив сподівання, що цього тижня парламент розгляне  Проект Закону про правовий статус осіб, зниклих безвісти, реєстр. № 5435, та Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (щодо надання притулку бездомним особам), реєстр. №3833, і прийме їх у другому читанні  і в цілому.