В рамках Комітету відбулося експертне обговорення з питань громадянства

16 травня 2018, 16:36

 

Сьогодні в рамках  Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відбулося експертне обговорення з питань громадянства.

 

На початку заходу Голова Комітету Григорій Немиря повідомив, що  Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо удосконалення окремих положень, реєстр. № 8297 від 19.04.2018 р., внесений Президентом України (визначений як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою України).,  та Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо удосконалення окремих положень міграційного законодавства, реєстр. № 8297-1 від 02.05.2018 р., внесений народними депутатами України Геращенком А.Ю., Сташуком В.Ф., Хмілем М.М., Кривошеєю Г.Г., винесені на розгляд Комітету,  були щойно відкликані Президентом України Петром Порошенко та народними депутатами - авторами законодавчої ініціативи. Така інформація була отримана від представника Президента у ВРУ Ірини Луценко та народних депутатів-авторів законопроекту.

 

Експерт з питань громадянства Валентина Суботенко підкреслила, що у зазначених законопроектах, які спрямовані на боротьбу з множинним громадянством, зроблено багато помилок, зокрема деякі його положення суперечать Конституції України, та могли б мати негативні міжнародно-правові наслідки для України.

 

Представник Міжнародної організації «Global Ukraine» Віолета Москалу закликала до широкого фахового обговорення для врегулювання питання громадянства, наприклад провести парламентські слухання щодо цього.

 

Член Комітету Георгій Логвинський наголосив, що, на жаль,  продовжується прикра практика внесення президентських законопроектів без обговорення з представниками громадськості та міжнародними організаціями.

 

З огляду на це, Григорій Немиря запропонував провести круглий стіл з питань громадянства.

 

Окрім того, обговорювався Проект Закону про правовий статус осіб, зниклих безвісти, реєстр. № 5435 (друге читання), та Рекомендації комітетських слухань на тему: «Стан реалізації Національної стратегії у сфері прав людини щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України, звільнення заручників та відновлення їхніх прав», які відбулися 18 квітня цього року та були затверджені Членами Комітету.

 

У цьому зв‘язку Григорій Немиря вкотре наголосив на неприпустимості невнесення до порядку денного ВРУ Проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян, реєстр. № 6692, про що йдеться у Рекомендаціях зазначених слухань.

 

Нагадаємо, що законопроект № 6692, розроблений за сприяння міжнародних організацій, зокрема, ООН, Ради Європи, Норвезької ради в справах біженців   та громадських організацій, та який пройшов усі комітети ВРУ, вже майже рік не виноситься на розгляд до сесійної зали.


Відеотрансляція засідання: