Голова Комітету: ЄС закликає владу України негайно вирішити питання щодо виплати пенсій ВПО

16 квітня 2018, 13:55

Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря повідомив, що Європейський Союз закликав владу України негайно вирішити проблеми з виплатою пенсій громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольних уряду територіях та внутрішньо переміщеним особам (ВПО).

 «Після того, як  Рада Європи, ООН та Норвезька рада у справах біженців підтримали законопроект № 6692  з виплати пенсій громадянам України, які залишилися на тимчасово окупованій території Донбасу, та вимушеним переселенцям, я отримав офіційний лист від Єврокомісара з питань розширення та європейської політики сусідства Йоганнеса Хана», - повідомив  Григорій Немиря під час засідання Погоджувальної Ради.

«У листі Єврокомісар наголосив, що ЄС приділяє особливу увагу ситуації з правами людини на тимчасово непідконтрольних уряду територіях Донецької та Луганської областей, а також гуманітарній ситуації, зокрема вздовж лінії зітнення та на тимчасово непідконтрольних територіях. Це включає і виплату пенсій. У цьому питанні ЄС підтримує заклики невідкладно вирішити існуючи проблеми. Це  - офіційна позиція ЄС».

Нагадаємо, що Григорій Немиря звернувся до Європейської Комісії з проханням сприяти вирішенню питання щодо ухвалення законопроекту з виплати пенсій громадянам України, які залишилися на тимчасово окупованій території Донбасу, та вимушеним переселенцям. (http://kompravlud.rada.gov.ua/news/main_news/73829.html).

У цьому зв‘язку сьогодні Григорій Немиря вкотре констатував, що законопроект № 6692 відсутній у порядку денному ВРУ на цей тиждень.

«Це говорить про те, що у ВРУ блокується розгляд цього питання, вирішення якого суттєво б полегшило гуманітарну ситуацію цієї категорії  громадян України. Ми бачимо кричущий розрив між словами та діями очільників держави, які обіцяють вирішити це питання, але насправді воно не вирішується. Дуже важливо, щоб ми отримали відповідь, хто блокує розгляд цього питання», - підкреслив Голова Комітету

Окрім того, він повідомив, що 18 квітня відбудуться комітетські слухання на тему: «Стан реалізації Національної стратегії у сфері прав людини щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, звільнення заручників та відновлення їхніх прав» та висловив сподівання, що на цих слуханнях Уряд України буде представлений  міністром соціальної політики, міністром з питань ВПО та профільним віце-прем'єр-міністром.