Відбулося засідання Комітету

03 квітня 2018, 15:51

 

Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

 

Члени Комітету рекомендували ВРУ прийняти у повторному  другому читанні та в цілому Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (щодо надання притулку бездомним особам), реєстр. № 3833.

 

 Було рекомендовано повернути суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення реєстрації актів цивільного стану для громадян України, що вимушено залишились на тимчасово окупованій території України або території України, де органи влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, реєстр. № 7463, внесений народним депутатом України Веселовою Н.В. Окрім того, Голова Комітету Григорій Немиря запропонував обговорити цю проблему 18 квітня під час комітетських слухань на тему: «Стан реалізації Національної стратегії у сфері прав людини щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, звільнення заручників та відновлення їхніх прав».

 

Було вирішено направити листа Голови Комітету до Міністра освіти і науки стосовно проекту наказу, який встановлює нову процедуру  прийому дітей до шкіл згідно з місцем реєстрації. На думку членів Комітету така процедура є неприйнятною.

 

«Запропонована процедура суперечить частині третій статті 24 Конституції та абзацу четвертому частини першої статті 6 Закону України «Про освіту». Прийом дітей до шкіл не може базуватися на дискримінаційних наказах»,- зазначив  Григорій Немиря.

 

Експерт Центру інформації про права людини Олена Луньова наголосила, що така процедура, запропонована Міністерством освіти, є дискримінаційною та суперечить Закону України «Про освіту».

 

«Доступ до освіти не може бути прив‘язаний до місце реєстрації. Окрім того це є порушенням прав ВПО, біженців та представників ромської меншини»,- сказала вона.

 

Цю думку підтримала і радник з юридичних питань УВКБ ООН Лідія Кузьменко та висловила сподівання, що прийом дітей до шкіл буде ґрунтуватися не на фактичній реєстрації, а на вільному виборі місця для навчання.

 

 

На засіданні Комітету  3 квітня були присутні наступні народні депутати-члени Комітету:

 

Голова Комітету Григорій Немиря

Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський

Член Комітету Мустафа Джемілєв

Член Комітету Ірина Суслова

Член Комітету Рефат Чубаров