Комітет ВРУ з прав людини розгляне причини блокування розгляду законопроекту про пенсійні виплати ВПО на комітетських слуханнях

02 квітня 2018, 13:27

Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря повідомив, що причини невключення до порядку денного ВРУ законопроекту щодо виплати пенсій громадянам України, які залишилися на тимчасово окупованій території Донбасу, та вимушеним переселенцям, буде розглянуто на комітетських слуханнях.

"В черговий раз я вимушений констатувати, що в порядку денному на цей пленарний тиждень відсутній законопроект № 6692, який  стосується права на отримання пенсій, в першу чергу, вимушеними переселенцями та громадянами України, які залишилися на тимчасово окупованій території Донбасу», - сказав він під час засідання Погоджувальної Ради ВРУ.

Мова йде про Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян, реєстр. № 6692, розроблений за сприяння міжнародних організацій, зокрема, ООН, Ради Європи, Норвезької ради в справах біженців   та громадських організацій.

«Вже минуло шість місяців з того часу, як цей законопроект був розглянутий і отримав позитивні висновки усіх дотичних парламентських комітетів. Під час минулої Погоджувальної ради пан Голове ВРУ заявив, що Уряд та Міністерство фінансів узгоджують свою позицію щодо зазначеного законопроекту. Так хто тоді  блокує розгляд цього важливого для наших громадян законопроекту – Уряд?», - наголосив він.

У цьому зв‘язку Григорій Немиря анонсував, що в рамках парламентського контролю 18 квітня Комітет ВРУ з прав людини проведе комітетські слухання  на тему: «Стан реалізації Національної стратегії у сфері прав людини щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, звільнення заручників та відновлення їхніх прав», під час яких буде розглянуто причини блокування розгляду парламентом законопроекту № 6692. Він також запросив прем’єр-міністра, міністра соціальної політики, міністра з питань ВПО, голову пенсійного фонду, омбудсмена  та профільні неурядові організації взяти участь у слуханнях.

«Я сподіваюся, що на цьому засіданні нарешті таємне стане явним, і  ми отримаємо офіційну відповідь стосовно того, хто або де блокується розгляд цього законопроекту. Тоді громадськість дізнається, де є лицемірство, коли говориться про захист їхніх прав, а де є справжні дії», - зазначив він.