Відбулося засідання Комітету

17 січня 2018, 17:18

Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.


Члени Комітету рекомендували відправити на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про звернення громадян" (щодо розгляду телефонних та електронних звернень), реєстр. № 7201, внесений Кабінетом Міністрів України, та Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про звернення громадян" (щодо особистого розгляду звернень певної категорії громадян), реєстр. № 7214, внесений Кабінетом Міністрів України.


Члени Комітету за результатами детального обговорення рекомендували профільному Комітету з питань Регламенту та організації роботи ВРУ рекомендувати парламенту прийняти у першому читанні та за основу Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" (щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків), реєстр. № 7283, внесений народними депутатами України Войцеховською С.М., Іоновою М.М., Кондратюк О.К., Бабак А.В., Луценко І.С., Геращенко І.В., з урахуванням висловлених зауважень при доопрацюванні


Було представлено звіт Громадської платформи моніторингу імплементації  Національної стратегії у сфері прав людини. Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко подякував Комітету за створення робочої групи з питань контролю за станом виконання Національної стратегії у сфері прав людини та повідомив, що виконано лише 24% запланованих дій, а 40% - не виконані повністю. Невиконані пункти стосуються зокрема одних з найбільш вразливих категорій громадян - вимушених переселенців та громадян України, які залишилися на тимчасово окупованій території Донбасу. 

 

Було вирішено провести найближчим часом комітетські слухання щодо стану імплементації  Національної стратегії у сфері прав людини та аналізу її виконання.


За ІНІЦІАТИВОЮ Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини розглядалося питання про внесення змін до податкового законодавства в частині скасування дискримінаційного підходу до оподаткування фізичних осіб-підприємців, місцезнаходження або місце проживання яких це тимчасово окупована територія та/або територія населених пунктів, що розташовані на лінії розмежування. Було вирішено звернутися з цього приводу до профільного Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики.

 

Було розглянуто пропозиції Комітету до проекту порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (6 лютого – 20 липня 2018 року).

 

Було вирішено провести  парламентські слухання на тему: «Запобігання та протидія дискримінації жінок з вразливих соціальних груп» (у вересні-жовтні 2018 р.).

 

Було розглянуто звернення Міжпарламентського союзу (МПС) щодо участі делегації Верховної Ради України  у Парламентських слуханнях в ООН  з питань міграції (м. Нью-Йорк, 22-23 лютого 2018 р.).

 

Члени Комітету обговорили питання, пов'язані з приведенням у відповідність до Закону України «Про освіту) підзаконних нормативно правових актів, що регулюють питання військової освіти дівчат.

 

На засіданні Комітету  17 січня були присутні наступні народні депутати-члени Комітету:

Голова Комітету Григорій Немиря

Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан

Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський

Член Комітету Василь Брензович

Член Комітету Ірина Суслова

Член Комітету Рефат Чубаров