Голова Комітету звертається до Європейської Комісії через ігнорування керівництвом ВРУ законопроекту про пенсійні виплати ВПО та громадянам, які залишилися на непідконтрольній території

15 січня 2018, 13:47

Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря заявив, що сьогодні він направить листа до Європейської Комісії з проханням сприяти розгляду парламентом України законопроекту щодо виплати пенсій громадянам України, які залишилися на тимчасово окупованій території Донбасу, та вимушеним переселенцям.

"Законопроект 6692, який  вже пройшов всі Комітету ВРУ та стосується права на отримання пенсій, в першу чергу, вимушеними переселенцями, так і не було винесено на розгляд народних депутатів, незважаючи на мої чисельні наполегливі звернення. Керівництво ВРУ його ігнорує.

Порушується Конституція України, норми міжнародного гуманітарного права та міжнародні зобов'язання нашої держави",- сказав він під час засідання Погоджувальної Ради ВРУ.

"Сьогодні я надішлю листа Єврокомісару з питань розширення Йоганнесу Хану з проханням при обговоренні можливості відновлення надання Україні макрофінансової допомоги ЄС включити в список попередніх умов внесення до порядку денного ВРУ зазначеного законопроекту та позитивного вирішення питання щодо виплати пенсій цим категоріям громадян України".

Мова йде про Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян, реєстр. № 6692, розроблений за сприяння міжнародних організацій, зокрема ООН, Ради Європи, Норвезької ради в справах біженців та громадських організацій.

"У той час, як 640 тисяч наших громадян не мають доступу до пенсій, ми чуємо пафосні патріотичні заяви від представників влади. Ухвалення законопроекту 6692 і буде свідчити про справжню реінтеграцію Донбасу,- наголосив Григорій Немиря.

Вимогу Григорія Немирі у своєму виступі під час Погоджувальної Ради також підтримала Голова Комітету  з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денисова .