Круглий стіл на тему: «Гарантії прав людини відповідно до міжнародних стандартів. Міжнародний досвід та практична підтримка громадян, які постраждали від воєнного конфлікту на сході України"

14 грудня 2017, 19:41

 

Сьогодні Комітет ВРУ  з прав людини в рамках проекту миротворчі процеси на сході України провів круглий стіл на тему: «Гарантії прав людини відповідно до міжнародних стандартів. Міжнародний досвід та практична підтримка громадян, які постраждали від воєнного конфлікту на сході України, з метою досягнення порозуміння та підтримання миру».

"Комітет з прав людини неодноразово організовував і сприяв в організації подібних круглих столів, що стимулює обговорення проблем, які виникли внаслідок військового конфлікту на Донбасі, та пошук шляхів їхнього вирішення",- наголосив Голова Комітету Григорій, відкриваючи захід.

"Війна на Сході триває вже чотири роки. За даними ООН, за цей час загинуло близько 10 тисяч осіб, 30 тисяч - було поранено, від 500 до 1,5 тисячі - зникли без вісті. Ми маємо більше 1,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб. Це вражаючі цифри. Основні дипломатичні рамки з вирішення цього конфлікту -Мінський процес та Нормандський формат - не призвели до його розв'язання. Потрібно шукати нові можливості для вирішення конфлікту не лише на міждержавному рівні, а й на рівні людей. Крім того, потрібно шукати шляхи вирішення проблем, з якими стикаються наші громадяни внаслідок цього конфлікту".

У свою чергу Заступник Голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Алешка Сімкіч повідомила про діяльність СММ та про її щоденні оперативні звіти  щодо ситуації на Донбасі.


Заступник міністра соціальної політики України Олександр Привалов заявив, що "міністерство з перших днів збройного конфлікту опікується питаннями соціального захисту внутрішньо переміщених осіб і намагається зробити усе можливе у цій сфері".


У цьому зв'язку Григорій Немиря підкреслив, що влада України порушує соціальні, економічні та виборчі права вимушених переселенців. Зокрема, Уряд України прийняв постанови, які є відверто дискримінаційними по відношенню до цієї категорії населення. Крім того, були скорочені витрати на ВПО у Державному Бюджеті України на 2018 рік.

За його словами,  на розгляд ВРУ подано  законопроекти щодо захисту прав і свобод ВПО -  щодо виборчих прав ВПО (№6240) та законопроект про забезпечення виплати пенсій ВПО та громадянам України, які залишилися на тимчасово окупованій частини території України (№6692).

"На жаль, незважаючи на неодноразові заклики Комітету ВРУ з прав людини, міжнародних та громадських організацій, ці надзвичайно важливі законодавчі ініціативи вже тривалий час не виносять на розгляд парламенту через відсутність політичної волі",- зауважив він.

Народний депутат Наталія Веселова нагадала, що міжнародні організації постійно  закликають владу України захищати права  і свободи вимушених переселенців, зокрема щодо забезпечення права на соціальні виплати та пенсії.


"На жаль, парламент та виконавча гілка влади не зацікавлені у вирішенні проблем вимушених переселенців та громадян України, які залишилися в анексованому Криму та на тимчасово окупованій частині території Донбасу",- сказала вона.


"Уряд зосереджується на контролі внутрішньо переміщених осіб, а не на забезпеченні їхніх прав і свобод",- сказала представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Жанна Лук’яненко. 


Координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба поінформував про діяльність ОБСЄ, зокрема щодо надання домоги внутрішньо переміщеним особам та громадянам України, які постраждали внаслідок військового конфлікту на Донбасі.               

 

Голова Правозахисної громадської організації «Сила права» Андрій Сенченко наголосив, що триваюча збройна агресія Російської Федерації проти України спричиняє величезні втрати серед громадян, тому, на його думку, невідворотність розплати агресора за злочини в Україні має стати «запобіжником» від подібних дій інших держав в світі. Він повідомив про діяльність організації "Сила права", яка  надає безоплатну юридичну допомогу постраждалим внаслідок цього конфлікта та збирає докази збройної агресії Російської Федерації проти України, воєнних злочинів та порушення прав людини.


"Найбільшою помилкою у таких конфліктах є те, коли ви починаєте ставитися до ваших громадян, які залишилися на тимчасово окупованих територіях, як до чужинців. Це є найбільшою помилкою влади України",- сказав екс-Посол США, професор з дипломатії та вирішення конфліктів Кері Кавано, який закликав до дипломатичного вирішення конфлікту.


"Ми не маємо права кинути людей у незбеці і ускладнювати їхнє непросте життя. Українська держава має однаково піклуватися про всіх своїх громадян, незалежно від того з якого боку від лінії зіткнення вони мешкають",- сказав Дункан Хіскок, експерт з конфліктології (Лондон). 

 

Експерт "Carnegie Europe" Томас де Ваал закликав владу України будувати стосунки довіри з громадянами України, які залишилися в Криму та на тимчасово окупованій частині території Донбасу, а не ізолювати їх. 


"Як сьогодні населення, яке мешкає на окупованій території, ставиться до української влади та можливості ії повернення. Ситуація невесела. Існує багато фобій, які підживлює російська пропагандистська машина",- сказав Євген Марчук, Представник України у робочій підгрупі з питань безпеки Мінської переговорної Тристоронньої контактної групи.


"На першому місті має бути людина. Держава повинна боротися за людей, а не за території",- підкреслив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко. 

У заході брали участь народні депутати України, представники  України у Мінській тристоронній контактній групі  з врегулювання ситуації на сході України, а також представники органів державної влади, наукового середовища, громадських та міжнародних організацій.

Відео запис засідання